Povijesno-stilistički paždroć
Posljednji Liburn
Blog
petak, kolovoz 24, 2007
Područje Rijeke  bilo je naseljeno malobrojnim nomadskim lovačko-sakupljačkim skupinama još tijekom kasnog paleolitika, odnosno krajem posljednjeg ledenoga doba. U ovom razdoblju izrazito hladne klime i arktičkog okoliša razina mora bila je znatno niža pa je sjeverni dio Jadrana završavao obalom na liniji Zadar – Ancona.

Osnutak grada Rijeke seže duboko u prošlost, u doba kada su na ovim prostorima živjeli Kelti. Uostalom, drži se da je keltska riječ Tarsa (brdo uz rijeku), korijen toponima Trsat, današnjeg naziva dijela Rijeke.

Tarsatica je antičko naselje čiji se tragovi nalaze u središtu grada Rijeke, Starome gradu. 
S uspostavom rimske vlasti autohtona liburnska zajednica prima nove italske doseljenike, a naselje, koje dobiva status municipija, proteže se prema jugoistoku, do ušća Rječine (u liburnskih starosjedilaca zvane Tarsa). 
Grad je više puta stradavao u potresima i seobama naroda, a kao malo priobalno naselje posljednji put se spominje 799. godine, kada su njegovi žitelji uz cestu kod svetog Lovre ubili iz zasjede furlanskog vojskovođu, margrofa Erika. Sljedeće je godine u osvetničkom pohodu Tarsatika spaljena, a preživjeli stanovnici se preseljavaju na zaštićeniji brijeg na kome osnivaju naselje Trsat. 

Čakavski dijalekt najstariji je hrvatski dijalekt

Teuta-Ika @ 11:43 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
Anketa
Koji sam ja kurac?
Kontakt
  • Kontakt
    teuta-ika@net.hr
Brojač posjeta
181740
Prijateljske stranice
Anketa
U kojeg doktora imate najviše povjerenja?Index.hr
Nema zapisa.