Povijesno-stilistički paždroć
Posljednji Liburn
Blog
nedjelja, prosinac 30, 2007
Pretpostavlja se da je Velika Mrdakovica nekadašnji Liburnijski grad Arauzona. Arheološkim iskapanjima, prema bogatim nalazima metalnih kopči i nakita, staroga novca i ulomaka stakla
 
Velika Mrdakovica - Arauzona
i keramike, sa dosta sigurnosti možemo tvrditi da je tako. 


To je liburnsko-rimsko naselje s nekropolom čiji su najstariji slojevi datirani u 4. stoljeće prije Krista. U arheološkom istraživanju otkopano je približno stotinjak grobova. Mlađi slojevi obilježeni su helenističkim utjecajima, a najmlađi nalazi sežu do doba od 1. do 3. stoljeća prije Krista, u vrijeme rimske vladavine, kada se javljaju takozvani paljevinski grobovi u grubim keramičkim urnama. 


Pronađen je sklop stambenih zgrada izrađenih od fino tesanog kamena, spajanog glinom, a kasnije žbukom. Naselje je bilo omeđeno bedemima izgrađenim od lomljenog kamena i podijeljeno ulicama. Neke zgrade imale su u kamenu isklesane cisterne za sakupljanje kišnice. Ipak, najveća vrijednost mnogobrojni su i raznoliki nalazi staklenog obojenog posuđa. Drži se da se radi o najvrijednijem takvom nalazu na području čitavog rimskog carstva, a danas se sve nađeno čuva u Gradskom muzeju u Šibeniku. 

I nešto meni jako važno

Teuta-Ika @ 19:21 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
Anketa
Koji sam ja kurac?
Kontakt
  • Kontakt
    teuta-ika@net.hr
Brojač posjeta
181740
Prijateljske stranice
Anketa
U kojeg doktora imate najviše povjerenja?Index.hr
Nema zapisa.