Povijesno-stilistički paždroć
Posljednji Liburn
Blog
četvrtak, listopad 4, 2007
Argonauti su pripadali narodu koji je bio čuven po visokoj kulturi. Živjeli su na obalama Egejskog mora, a njihov je glavni grad bio Mikena. Mikensku su neimari sagradili velike palače-gradove, čiji su obrambeni zidovi građeni od golemih kamenih blokova. Kuće su im bile ukrašene bogatim zidnim slikarijama. U doba kada je kultura Mikene bila na vrhuncu, živio je jedan od najhrabrijih moreplovaca toga naroda- Jason.
Kada je Jason sa svojim Argonautima stigao na obale Liburnije, opazio je da mu se brodovlje Kolhiđna ispriječilo na moru. Bilo je nemoguće ploviti dalje. Jason je odlučio prevarom riješiti te zapreke. Nagovorio je Medeju da pozove svoga brata Apsirta na pregovore o pomirbi. Kada je Apsirt došao na Jasonov brod, Argonauti su ga iznenada napali. Nastala je žestoka borba u kojoj je vrlo brzo Apsirt savladan i ubijen.
Kolhiđani, ostavši bez vođe, nisu se više htjeli vratiti u domovinu. Jedna se grupa iskrcala na otoku Cresu i tu osnovala grad, koji je po ubijenom vođi nazvan Apsirtos, kasnije Obsoros, a danas se zove Osor.  A otoci Cres i Lošinj nazivali su se Apsirtidi
Druga grupa Kolhiđana stigla je do kranje točke Istarskog poluotoka i utemeljila na tom mjestu grad Pollai, današnju Pulu.
Argonauti su se u međuvremenu raspršili duž istarske obale i osnovaše više gradova među kojima Koper i Umag. S vremenom su potomci Kolhiđana i Argonauta zaboravili svoje porijeklo, ali su ipak sačuvali uspomenu - koja je prenošena sa koljena na koljeno - o velikoj rijeci Hister, kojom su njihovi preci došli u novu domovinu. Zato su sebe nazivali Histrima, a nova je domovina dobila ime Istra, ime sačuvano i do današnjih dana.

Teuta-Ika @ 15:19 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
Anketa
Koji sam ja kurac?
Kontakt
  • Kontakt
    teuta-ika@net.hr
Brojač posjeta
181149
Prijateljske stranice
Anketa
U kojeg doktora imate najviše povjerenja?Index.hr
Nema zapisa.