Povijesno-stilistički paždroć
Posljednji Liburn
Blog
srijeda, rujan 12, 2007
Opet me misli nekako povele bespućima povijesne neozbiljnosti, pa se po ne znam koji put pitam kako su to Liburni jedini uspjeli izumrijet? Tražim ih već godinama bez rezultata.
Znam ja da su Dalmatinci jaka sportska rasa, svi imaju 2 metra i gene za prodavat po e-bayu za mrak lovu. Istrijani izdržljivi ko boškarin - ko ne moreš ga tuć ga naij :) Albanci, ma ima ih i više nego kad su tu doselili barem 10 puta. A Liburna i dalje nigdje na vidiku, evo nije mi se javio još niti jedan...
Pa googlam već danima i sve se spominju stari Liburni, ispada da isto nisu bili seronje, bili su izvrsni pomorci, ponekad, i po potrebi gusari, haračili su sve do Grčke i bili strah i trepet na Jadranu. Pomogli čak i Talijanima u stvaranju Rimskog carstva tako da su za ono vrijeme osnovali dvije i te kako jake pokrajine. U neko doba bili su čak vladari i nad skoro cijelom Dalmacijom. I tu se negdje prestaje pisat o njima, kaže neozbiljna povijest da su se stopili sa pridošlicama? Stopili se u stotinu godina, a bili su većinsko stanovništvo...ili su oni koji su pisali povijest na njih zaboravili?
Može bit da ta teorija stoji, jer su rijetki "mogući Liburni" koji su se poviješću bavili. Pravi Liburn se izgleda oduvijek više bavio sadašnjošću. A može bit i da je Liburn bio uvijek napredan i znao da ne može štancat djecu kako mu se digne, pa je pazio i na ženu (niste zaboravili jel da- da je tu bio matrijahat) i na djecu da ne stvara sirotinju. Možda je krivo i to šta je Liburn bio pomorac, a teško je dicu na daljinu radit...ko će ga znat. Ja u svakom slučaju još živim u nadi da ću pronaći koji živući primjerak.
Zato molim ako postoji još koji Liburn on line (ili ako znate za nekoga) da mi se hitno javi, da ga ubacim u bazu.
Teuta-Ika @ 23:07 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
Anketa
Koji sam ja kurac?
Kontakt
  • Kontakt
    teuta-ika@net.hr
Brojač posjeta
181740
Prijateljske stranice
Anketa
U kojeg doktora imate najviše povjerenja?Index.hr
Nema zapisa.