Povijesno-stilistički paždroć
Posljednji Liburn
Blog
ponedjeljak, kolovoz 27, 2007
Moram se malo vratiti i na pravi temu bloga tj moja "lokalna razmišljanja" Zašto se moj grad tako čudno zove "Rijeka" koja rijeka? U svakom slučaju ime grada oduvijek je vezano uz ime rijeke koja protiče kroz njega, tako neki stari zapisi govore;

..........
Prvi poznati zapis ove rijeke pod imenom Oeneus datira iz 2. stoljeća. U prošlosti se Rječina naziva Tarsis ili Tarsus, Pflaum, Fluvis ili Fluvius, Reka (Recha) i Fiumara. Zabilježena su i imena Aenei (Oenei) i Tarsia.
..............

Kako vidimo spominje se naziv OENEUS, zahvaljujući googlanju lako možemo pronaći tu riječ;
Oeneus je bio kralj Kaledonije, i sumnjam da ima ikakve veze sa Rijekom, jer su grci puno poslije tog naziva došli do naših krajeva.
A onda nailazim na ove podatke (isječci teksta)
............
oko gornje i srednje Kupe, srednje Une (Oeneus) kod Bihaća i do na dohvat Save
............
uz ušće rječice Dubračine,(u antici zvanoj rijeka Oeneus)
.............

Kako vidim da se riječ OENEUS veže uz više rijeka, ne mogu a da ne izvedem da ta riječ u stvari znači "rijeka" jer se spominje i da se Riječina nekada zvala Oeneus flumen (rijeka Flumen) - (flumen-fluvis-fiume-opet ne ime nego značenje "rijeka"
Tako po meni ispada da je rijeka koja protiče kroz naš grad oduvijek bila bezimena tj nazivala se samo rijeka.
Eto tako i moj grad ima "bezimeno" ime.

Kakve li ironije, da grad koji oduvijek živi i orijentiran je na more nosi ime, po riječici malo većoj od potoka, a koje se pak zove RIJEČINA...e tu se vraćamo na jedan od prethodih postova kada sam spomenula da je jadranska obala završavala na liniji Zadar-Ancona, tako da je jedina voda koju je Rijeka nekada davno imala i bila ta riječica, koja je oduvijek bila NEPRESUŠNA i toliko važna za život, od tuda i naziv na riječkom grbu "INDEFICIENTER"


Teuta-Ika @ 14:31 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Anketa
Koji sam ja kurac?
Kontakt
  • Kontakt
    teuta-ika@net.hr
Brojač posjeta
181740
Prijateljske stranice
Anketa
U kojeg doktora imate najviše povjerenja?Index.hr
Nema zapisa.