Povijesno-stilistički paždroć
Posljednji Liburn
Blog
ponedjeljak, siječanj 14, 2008

Vinodol, zelena dolina koja se proteže od Križišća do Novog, bio je oduvijek kraj kroz koji se prolazilo i u koji se dolazilo.

 

Domovina je to Liburna i Hrvata, mjesto rimskih, bizantskih, franačkih, talijanskih i drugih utjecaja, ali i tatarskih i turskih provala. Unatoč svemu tome, tu se živjelo. Zemlja je tražila marljiv i štedljiv narod, ali je malo davala.

Gospodarstvo Vinodola određivalo je i način prehrane ljudi. Od davnina  zemlja je bila osnov življenja. Sijala se šenica, jačmik, sirak i proso. Sadio se kronpir, ripa, zeli, merljin, kapula, česan i dr. Stočarstvo je također imalo značajnu ulogu u privredi ovog kraja. Pašnjaci i sjenokoše za vrhon i v gori, pogodovali su uzgoju drobne živine (najviše ovaca) i vele živine-krava, kako to spominju još i srednjevjekovni dokumenti.

 

Podneblje je pogodno i za uzgoj voća, naročito ČRIŠANJ, SMOKAV I TRSI (vinove loze) po kojoj je cijeli kraj dobio ime.

 

U starijim vremenima kuhalo se na otvorenom ognjištu, kakvo se još rijetko može vidjeti u ovom kraju. Obično je bilo nisko, tek za jednu stepenicu izdignuto iznad poda, sa NAPOM koja je skupljala dim i usmjeravala ga u dimnjak, a ujedno je služila i kao polica za tanjure, lonce, zdjele i dr. Na ognjištu se nalazilo i zglavnik na koji su se naslanjale cjepanice za oganj ili se stavljalo već zgotovljeno jelo da se održi toplim. Tu je bio i popičak kojim se žeravica razgrtala ili stavljala na čriplju ispod koje se pekao kruh.

Iznad ognja visio je kotlić obješen o kumeošte.

 

Najčešća jela na domaćoj trpezi bila su pripremljena od fažola, kronpira, kiselog zela, ripi, črnoga zela, a sve to uz obaveznu kašu i palentu. (Meso je bilo vrlo rijetko na jelovniku, a kad ga je i bilo tada je to najčešće kokoš ili BRAVINA.

 

Jelovnik se često popunjavao i samoniklim biljkama, koje su se sakupljale od proljeća do jeseni, a to su najčešće bile šparoge, divlja riga, maslačak, koromač, te plodovi jagoda, turčina, oškorušav, čredav, mukovnic, drenjulav, glogulj, šipka idr. Unatoč škrtoj zemlji i malom broju namirnica, koje su domaćicama ovog kraja bile dostupne, domaća kuhinja pokazuje i određenu maštovitost.

Teuta-Ika @ 02:15 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
Anketa
Koji sam ja kurac?
Kontakt
  • Kontakt
    teuta-ika@net.hr
Brojač posjeta
181149
Prijateljske stranice
Anketa
U kojeg doktora imate najviše povjerenja?Index.hr
Nema zapisa.