Povijesno-stilistički paždroć
Posljednji Liburn
Blog
nedjelja, rujan 9, 2007
Eto čitam po netu, novinama i slušam na radiju o novoj cesti Rijeka-Zagreb i spornom imenu. Klub Sušačana bi htio da se zove "primorka" - ja naravno ne bi jer mi se to ime naravno ne sviđa ;)
Na Rijeka.danas je postavljena anketa, predložena imena su: Fijumanka, Liburnijana,Primorka i Goranka..
Za sada vodi Fiumanka, ime koje se meni jako sviđa, koje mi je jako drago i volim ga koristiti, al mi ne paše za naziv ceste iz par razloga. Kao prvo opet ističe samo grad Rijeku, ne obuhvaća sve djelove kroz koje prolazi (ili barem većinu) previše je "lokalno" a usput je talijanizirano.
Liburnijana je na drugom mjestu i naravno da nemam zamjerke na to ime (imam na poziciju na ljestvici)
Primorka je na trećem mjestu, mislim da više ne moram ponavljat da mi to ime nikako ne odgovara za tu cestu, osim ako ona ne vodi sve do Konavla otprilike.
Goranka, jako ljepo kao ime, iskreno i Gorani bi trebali malo da se promoviraju u našoj županiji, na žalost kao ime za cestu mi ne paše.

Moj glas opet ide Liburnijani!
Moram reć da mi se jako sviđa ime Luizijana ili Luizijanska cesta (stara cesta Rijeka-Zagreb), iako nema regionalni naziv ali ima povijesni, barem se zna otprilike u koje doba je rađena ( isto kao i već zaboravljene Karolinska i Jozefinska), i ima jednu povijesnu notu u sebi, na neki način i potvrđuje pripadnost mog kraja Evropi oduvijek :)
Teuta-Ika @ 00:14 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
Anketa
Koji sam ja kurac?
Kontakt
  • Kontakt
    teuta-ika@net.hr
Brojač posjeta
181740
Prijateljske stranice
Anketa
U kojeg doktora imate najviše povjerenja?Index.hr
Nema zapisa.