Povijesno-stilistički paždroć
Posljednji Liburn
Blog
nedjelja, kolovoz 26, 2007
Gledala sam neki dan na RTL_u komentare o nekadašnjoj modi, i odgledala spotove od prije dvadesetak godina, i onda slušam komentare o stilu i promašajima u odjevanju.
Prije 20-30 godina nije se odjevalo kao danas, tj i mi smo imali modu i stilove ali na neki jednostavniji način.Postojali su "šminkeri" - svi ono kojima su starci davali lovu da se odu obući u Trst, i "normalni". E sad najveća fora je u tome šta smo onda svi bili i "normalni" (imali barem jedne traperice u ormaru) i najveći šminkeri kada smo oko 9 navečer odlazili u disco klub a vraćali se doma zadnjim busom u 1 po noći. Tada "markice" uopće nisu bile u modi, tj naše markice odnosile su se na dućane u kojima smo kupovali, pa smo tako imali "Fiorucci" "manuel" "standa" i "giovanni" traperice, po dućanima u kojma smo kupovali, ovdje navedene i po cijenama od najskupljih (35 tisuća lira) do najeftinijih (15).Kada je u modi recimo bila narančasta boje bilo je važno samo imati nešto narančasto, pa su i oni koji nisu stizali do Trsta mogli biti modno ( i jeftino) osvješteni.Markice su postojale na neki način, za nas je bilo moderno nositi tenisice, i ma da su već onda bile na raspolaganju i pumice i all starke bilo je važno na nozi imati nešto što barem malo nalikuje na njih, pa smo sve platnene tenisice (a takvih je bilo najviše) zvali "starke".
Sjećam se recimo da je negdje '78-'79 godine u modu ušla tanka, do struka krojena jaknica, dugih rukava koja se nosila ljeti, bila je jako praktična jer se dala strpati u kapuljaču i nositi kao torbica oko struka, pa su se u njoj lako švercale cigarete. Posebnost joj je bila u tome šta je bila napravljena od papira, prekrivena slojem voska, osim manžeta, patenta i ruske kragne, i bila je nepromočiva. Zauvijek mi je ostala u sjećanju kada je prijateljica kraj mene kresnula upaljačem i kada se jakna bez plamena u sekundi pretvorila samo u manžete, patent i kragnu, i koju sam ja kao takvu mrtva hladna nastavila nositi cijelo ljeto :)
Sjećam se i "rimljanki" i kada se sad sjetim na njih još uvijek osjetim sve bolove koje sam radi njih imala u nogama, jer se u ono vrijeme sve moralo nosit utegnuto tako da su mi se skoro urezivale u nogu a cirkulacije nisam ni imala. Da bi obukla traperice morala sam leći na krevet i pošteno uvući "trbuh" (ono malo kože oko kičme), a isprobavati traperice u talijanskim kabinama sa vratima bez dolnjeg dijela tj bez legnuti na pod bilo je nemoguće, pa smo kupovali od oka, i doživljavali pravu tragediju ako su nam bile taman. Koliko su tada traperice bile uske, i normalne gaćice postajele su tange
Košulje su naprotiv morale biti barem od tate i to samo ako je on imao preko 100 kila (furali smo se na punk, tada još u pelenama) i naravno da su mami sve ziherice iz kuće nestale, makar ih nosila na krani, al modu se moralo pratit.
E da i traperice su kod kupnje izgledale kao nove (blago vama sad) pa sam i ja ne mali put pokupila batine kada me mama ulovila da ih namačem u varekini il stružem dupetom po zidu da izbjele, najgore je bilo šta su traparice baš kad su postale super, završavale u smeću "jer šta će ljudi mislit da nemamo love?"
Nakit?? Sjećam se ja i toga (moda je nekada zaista bila masovna pojava), da nakita smo imali, pržili smo pašticu za juhu, da postane tamno smeđa, od nje se dalo pošteno napravit i par lančića :)
Nastavit ću čim se sjetim još nekih nostalgičnih trenutaka...

Teuta-Ika @ 23:07 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
Anketa
Koji sam ja kurac?
Kontakt
  • Kontakt
    teuta-ika@net.hr
Brojač posjeta
181740
Prijateljske stranice
Anketa
U kojeg doktora imate najviše povjerenja?Index.hr
Nema zapisa.