Povijesno-stilistički paždroć
Posljednji Liburn
Blog
subota, prosinac 15, 2007

U Kvarnerskom je zaljevu, uz Tršćanski zaljev more najdublje uvučeno u europsko kopno te je zbog toga ova otočna skupina oduvijek imala prometnu važnost. Preko ovih otoka vodio je Jantarni put kojim su trgovci s istoka prevozili robu u Europu.

U davnoj prethistorijskoj prošlosti ta dva otoka bila su jedan otok - Apsyrtides. Iz toga doba datiraju ostaci prethistorijskih građevina na tom području. Antički naziv za ove otoke bio je Apsyrtides Psyrtides Nesoi što u prijevodu znači Osorski otoci iz razloga što je glavni grad i središte ove otočne skupine u staro doba bio Osor.

Od 1600. g. prije Krista otoci Cres i Lošinj pripadali su plemenu Liburna. Liburni su bili vrlo iskusni pomorci i hrabri ratnici te su vjerojatno još oni prokopali otok Apsyrtides na njegovu najužem dijelu radi bržeg kretanja sjevernim Jadranom. 
Mali Lošinj najveće je naselje na jadranskim otocimaLošinj je kolijevka mnogih tradicija i središte brojnih zagonetki. Ovuda je projedrio Odisej, doplovili su Argonauti, Liburni su ostavili svoje kamene bitve, a Rimljani pogubljene liburne, preuređene forume i zatrpane mozaike.
Za razliku od ostalih naselja na Cresu i Lošinju koja su željela biti što nepristupačnija s morske strane, Osor je nastao na morskoj prevlaci koja je bila za 900 m šira nego danas. Ona je značila vlast nad morem, izvor bogatstva koji je trebalo braniti i održati. Osor je tako morao biti zaštićen te je njegovo prvo stanovništvo živjelo u liburnskoj gradini. Liburni su od Grka prihvatili gradnju kiklopskih zidina čiji se tragovi mogu naći u temeljima današnjih zidina. Iz ovog razdoblja najviše se može doznati iz liburnskih grobova. U jednom takvom je pronađeno dvije stotine jantararskih kuglica što dokazuje sklonost Ilira prema jantarskom ukrasu i bogatstvo jantarskih predmeta kojim se plaćala sloboda prolaza broda kroz umjetno prokopan kanal.


 Na prostoru Cresa i Lošinja registrirano 66 Liburnskih gradina.

Teuta-Ika @ 00:04 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Anketa
Koji sam ja kurac?
Kontakt
  • Kontakt
    teuta-ika@net.hr
Brojač posjeta
181740
Prijateljske stranice
Anketa
U kojeg doktora imate najviše povjerenja?Index.hr
Nema zapisa.