Povijesno-stilistički paždroć
Posljednji Liburn
Blog
četvrtak, ožujak 13, 2008
Priča počinje sredinom prvog stoljeća prije Krista u Ad turresu, obalnom lučkom naselju, gdje je Seks Metilije Maksim imao keramičarsku radionicu do kraja drugog stoljeća. Priča se nastavlja 2004. kada arheolozi pod naslagama tla, na pomoćnom nogometnom igralištu u Crikvenici, nalaze antičku keramičarsku radionicu.
Od senzacionalnog otkrića 2004. do danas arheolozi su "otvorili" 2000 četvornih metara terena na kojem su našli četiri tone keramike, uglavnom škarta koji se koristio za drenažu terena.
Prema nalazima i geofizikalnim istraživanjima pretpostavlja da se cijeli prostor radionice prostire na više od 5500 četvornih metara i sadrži objekte potrebne za sve faze proizvodnje keramike, od prostora za pročišćavanje ilovače, izradu predmeta od gline, njihovo sušenje, pečenje te skladištenje. Uz samu radionicu pronađeni su i dijelovi nekadašnje luke. Radionica se, naime, nalazila na mjestu nekadašnjeg utoka rječice Dubračine u more, danas je to središte Crikvenice. More je na tom prostoru nekada zadiralo duboko u kopno.
Prema nalazima, u radionici se proizvodila građevinska keramika, kućanska uporabna keramika i amfore, čija rekonstrukcija slijedi. U prostoru radionice otkriveno je više desetaka žigova vlasnika Seksta Metilija Maksima. Za sada nijedan njegov žig nije potvrđen na nekadašnjem prostoru Rimskog carstva, što nam govori da je riječ o lokalnoj radionici orijentiranoj na sjeverno Hrvatsko primorje.

Do sada su istražene dvije od četiri nađene peći, zapadna i istočna. Zapadna je za sada najveća, 8,5 na 6,5 metara. Istočna peć je veličine 3,5 na 2,5 metra. 


Teuta-Ika @ 21:52 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Anketa
Koji sam ja kurac?
Kontakt
  • Kontakt
    teuta-ika@net.hr
Brojač posjeta
181149
Prijateljske stranice
Anketa
U kojeg doktora imate najviše povjerenja?Index.hr
Nema zapisa.