Povijesno-stilistički paždroć
Posljednji Liburn
Blog
petak, lipanj 13, 2008
Rijeka i njeni građani od 9. lipnja do 16. lipnja obilježavaju blagdan svojega zaštitnika,  – blagdan Svetoga Vida.Iduća četiri dana Riječane očekuje bogat duhovni, kulturni, glazbeni i športski program, najavili su čelnici gradske uprave i Riječke nadbiskupije. Svečana proslava počinje danas ispred riječke prvostolnice, katedrale sv. Vida na Trgu Grivica, gdje će tradicionalno biti iznesena zastava zaštitnika grada.Kopiram iz raznih medija presjek nekih događanja:
Danas je u katedreli Svetog Vida predstavljen program ovogodišnjih, sedamnaestih po redu dana svetog Vida. Dani započinju 11. lipnja kada će se u 19:30 održati svečana sjednica Gradskog vijeća te će se tada predati nagrade Grada Rijeke. Idući dan započinje u boćarskom domu Vežica s turnirom u boćanju i briškuli za umirovljenike. Nastavlja se sa stručnim skupom «Otkucaj riječke prošlosti» u Gradskoj vijećnici.

 "Fiumanka"
Mediteransko ozračje u kojem riječka luka postaje jedna velika marina i ove godine postaje prepoznatljivo ruho grada u danima dok se slavi njegov zaštitnik sveti Vid. Vrijedni organizatori »Fiumanke« obavili su glavninu priprema uoči središnjih okršaja pod jedrima na moru ispred Rijeke čiji će uvod biti sutrašnji start »Press Fiumanke«. A sudeći po pristiglim najavama u srcu događanja, odnosno Regatnom uredu na Gatu Karoline Riječke, može se očekivati i rekordna »Fiumanka«. Naime, do jučer je već pristiglo pedesetak službenih prijava, što je po mnogo čemu znakovito kad je u pitanju regata koja se isprofilirala u zaštitini znak grada na Rječini.

Hartera 4 Festival
U prostoru bivše Tvornice papira 13. i 14. lipnja održat će se četvrti Hartera festival, koji svojom već prepoznatljivom koncepcijom, na dvije pozornice, dovodi 40-ak najjačih izvođače urbane klupske glazbe iz regije i svijeta.
Budući da većina inozemnih izvođača nastupa na najvećim svjetskim festivalima, Hartera se pozicionira kao jedno od najvećih glazbenih događanja u Hrvatskoj. Po brojnosti izvođača i žanrovskoj širini, a s obzirom na veličinu grada, za Harteru se može reći da je najveći hrvatski festival. U Rijeku stižu Roisin Murphy, Turbonegro, Peaches, Josh Wink, James Zabiela, Mr. C, Sebastian, Client, Rext The Dog i još mnogi drugi

Promocija CD-a i knjige
CD FIJUMANSKE PJESME je zbirka starih fijumanskih gradskih pjesama na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Sve pjesme su na fijumanskom dijalektu, a najčešće govore o tadašnjoj riječkoj svakodnevnici pa se iz njih na zanimljiv način može isčitati duh ondašnjeg vremena. Predtavljena je i knjiga "Rijeka za radoznale".

Predstavnici Lučke kapetanije i gradske uprave u petak će, pak, položiti vijence u more, a nešto kasnije biti će predstavljeno obnovljeno izdanje knjige prof. Radmile Matejčić 'Kako čitati grad'.

Teuta-Ika @ 19:49 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
Anketa
Koji sam ja kurac?
Kontakt
  • Kontakt
    teuta-ika@net.hr
Brojač posjeta
181740
Prijateljske stranice
Anketa
U kojeg doktora imate najviše povjerenja?Index.hr
Nema zapisa.