Povijesno-stilistički paždroć
Posljednji Liburn
Blog
petak, ožujak 28, 2008
Uvijek pomalo surfam i potrazi za jos nekim podacima o Liburnima, pa sam malo prije naletila i na ovo:

Špiljski nalazi hvarske kulture otkrivaju poznavanje brodova 3500 godina prije Krista. Na vesla i jedra plovile su ilirske ratne liburne, starohrvatske sagene i kondure po jadranu i širom Sredozemlja. Hrvati su vrsni brodograditelji i pomorci od davnih vremena; jedrenjacima su plovili preko oceana i istraživali Novi svijet. I danas grade brodove - od klasičnih drvenih jahti do supertankera koji plove svim morima svijeta. Tradicionalni leuti i gajete (brodice s jednim jarbolom) i danas služe ribarskim obiteljima. Obrok ribara i mornara tradicionalno čine ribe i plodovi mora začinjeni djevičanskim maslinovim uljem. 


I pitate se sto je tu sad diskutabilno?
Pa vrijeme, mjesto, sudionici...
Hrvati sigurno jesu vrsni pomorci od davnih dana pa sve do danas, samo podatak da se u Hvarskim spiljama nalaze slikice brodova nisu dokaz za to, jednostavno zato sto se spominje 3500 godina prije Krista i sto jednostavno u to doba na Hvaru nije bilo Hrvata, oni su se pojavili ni vise ni manje nego 10 stoljeca kasnije :)
Kada ce se napokon valorizirati zasluga Liburna cija se pomorska tradicija "usadila" u novopridosle Hrvate, koji kada su stigli zasigurno nisu bili pomorci, a kamo li jos dobri?
Naravno, ne zanemarujem ni Dalmate ni ostale Ilire i Grke, cija je pomorska orijentacija neosporna oduvijek! 
Sagena i Kondura JESU hrvatska bastina i to je u redu, ali spljski nalazi nisu i gotovo :)
Teuta-Ika @ 00:31 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
Anketa
Koji sam ja kurac?
Kontakt
  • Kontakt
    teuta-ika@net.hr
Brojač posjeta
181149
Prijateljske stranice
Anketa
U kojeg doktora imate najviše povjerenja?Index.hr
Nema zapisa.