Povijesno-stilistički paždroć
Posljednji Liburn
Blog
srijeda, listopad 3, 2007
Dolazak Helena na obale Jadrana

Čitavo najstarije razdoblje Jadrana pripada carstvu maštovitih priča, legendi i mitova.
Jedna prastara priča - što su je zabilježili još prije par milenija grčki pisci Euripid i Ferekid - pripovjeda kako su Helijadi, odnosno Heleni, praoci današnjih Grka došli na rijeku Eridan, današnji Po u potrazi za Faetonom - sinom Sunca. Narodne pjesme također pričaju o grčkom junaku Diomedesu, koji je dugo lutao Jadranom nakon što je učestvovao u trojanskom ratu, koji je trajao deset godina. Diomedes je lutao sve do najsjevernijeg kuta našeg mora.
Jedna pak druga legenda priča i Kadmu koji je bježao iz svoje domovine u potrazi za svojom sestrom Europom koju je oteo Zeus, glavni bog zemlje, mora i neba. Lutajući tako zajedno sa svojom ženom Harmonijom stigao je Kadmo na istočnu obalu Jadrana gdje je našao utočište kod plemena Euheljana. Kasnije se nastanio u Konavlima te je podigao novi grad u planini Snježnici.

SUZE I JANTAR

Kada se Faeton vozeći se na plamenim kočijama svog oca suviše približio zemlji i zamalo zapalio našu planetu, bog Sunce je plamenim strelicama ustrijelio svog sina koji je pao mrtav u rijeku Eridan. Kada su Helijani stigli na obalu Jadrana, na ušće rijeke, ronili su suze oko mrtvog Faetona, a suze su se pretvarale u jantar. Bilo je tako puno jantara, kao da su ga donosile same rijeke. I otoci sjevernog Jadrana bili su bogati izvorima jantara, žute, narančaste, crvene i smeđe boje. Najbogatiji izvori su bili na otocima Krk i Cres, u staro doba nazvanim Elektrides ili "sveti otoci"
Na Cresu je čarobnica Medeja podigla hram u čast boginje Artemide, sa dva kipa od zlata i jantara koji su svojim raskošnim sjajem zasjenili sunce.
Za rijeku Eridan pretpostavlja se da je sadašnja rijeka Po.

Teuta-Ika @ 12:46 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
Anketa
Koji sam ja kurac?
Kontakt
  • Kontakt
    teuta-ika@net.hr
Brojač posjeta
181149
Prijateljske stranice
Anketa
U kojeg doktora imate najviše povjerenja?Index.hr
Nema zapisa.