Povijesno-stilistički paždroć
Posljednji Liburn
Blog
subota, rujan 15, 2007
Čitala sam neki dan (blaženi google) o Euroregijama, pa gledam malo naše regije, i opet mi isto pitanje pada na pamet. "Primorsko - Goranska" regija, da li osoba iz Trsta recimo koji nam je oduvijek jako "blizu" zna gdje se ta regija nalazi?.
Većina stranaca - Evropljana bez problema će znati gdje svrstati Istru. Dalmaciju isto tako, samo zahvaljujući tome što je to staro povijesno i dobro prepoznatljivo ime. Ta su imena BRAND, u sebi nose svu povijest kraja, sadašnjost tj poznatu turističku orijentaciju, gostoljubivost, predivno more i sve na što nekoga ta imena asociraju pa makar to bio i pas Dalmatiner.
Na što jednog stranca asocira "Primorsko Goranska"? Još da je to barem prevedeno na engleski kako-tako ali pod ovim nazivom će možda 2% ljudi znati u kojoj se to državi uopće nalazi.
Opet ja tupim o Liburniji, vjerojatno to ime danas također ne bi bilo odmah jasno svima, niti prepoznatljivo ali bi bilo barem "od nekuda poznato". I da ga nismo "izgubili" nego koristili do sada kao što su Istrani i Dalmatinci koristili svoja povijesna imena, sada bi u Evropi itekako znali tko smo, čime se bavimo i gdje smo uopće. Liburnija bi jednako tako bila brand!
Da ne spominjem po ne znam koji put da taj pojam idealno obuhvaća sve predjele koje spadaju sada pod "primorje i gore" -jer tu fale boduli koji bi se pod pojmom Liburnija mogli puno bolje pronaći.
Liburnija zaslužuje reanimaciju

Teuta-Ika @ 18:44 |Komentiraj | Komentari: 13 | Prikaži komentare
Anketa
Koji sam ja kurac?
Kontakt
  • Kontakt
    teuta-ika@net.hr
Brojač posjeta
181740
Prijateljske stranice
Anketa
U kojeg doktora imate najviše povjerenja?Index.hr
Nema zapisa.