Povijesno-stilistički paždroć
Posljednji Liburn
Blog
četvrtak, rujan 6, 2007
A mene danas opet muče Liburni i kamo su nestali..
I zašto su nestali baš oni a Dalmati i Histri i danas šeću ljepom našom.
Koliko ja znam u niti jednom razdoblju to ime nije bilo zabranjivano, a nije valjda sa su samo Liburni bili bedasti pa odustali od svojih korijena? I nije mi baš jasno to doeseljavanje i naseljavanje...Kako su mene učili u povijesti uvijek je narod koji je pohodio neke krajeve tj osvojio ih bio manjiski, vojno možda jači pa su uspjevali formirat nekakve vlade, ali kada se išlo u ratničke pohode, vojnici koji su osvajali teritorije nisu sa sobom vodili žene i djecu nego su "žene" pronalazili među pokorenim stanovništvom...i kako su onda "autohtonci" uspjeli izmumrijeti?
Ma i opet ako su Liburni izumrli jer su ih pohodili rimljani, goti, kelti, grci...kako si ostali Histri i Dalmati kada su i njih svi oni "osvajali"?
Pa sam tako čitala i o onim famoznim istraživanjima na genotipu pa čitam:
Marker M170 (grupa Eu7 ili po novom grupa I ) je star oko 25000 godina
i ispada da Hrvati nisu od nikuda doselili tj da današnji Hrvati imaju taj neki EU7 marker kojeg imaju i germani...pa ispada da imaju gene "starosjedioca" tj Ilira, i da je Hrvatski gen jedan od najstarijih u Evropi i nema neke prevelike veze sa Iranom niti sa Indijom niti sa Horwathima ni Zaratustrom :). Onda bi moja teorija bila u pravu, tj da su npr Liburni i nakon "osvajanja" ostali većinski narod, ali su se asimilirali i stopili sa svima pomalo pa tako i sa Hrvatima pa tako sadašnji Hrvati a među njima i ja LIBURN i dalje živim isto kao i Histri i Dalmati...eto sad nekako pred spavanje izgleda da sam došla na svoje, ma da nisam neki genetičar i vjerojatno i nisam u pravu al nekako mi lakše


Teuta-Ika @ 23:57 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
Anketa
Koji sam ja kurac?
Kontakt
  • Kontakt
    teuta-ika@net.hr
Brojač posjeta
181740
Prijateljske stranice
Anketa
U kojeg doktora imate najviše povjerenja?Index.hr
Nema zapisa.