Povijesno-stilistički paždroć
Posljednji Liburn
Blog
srijeda, travanj 9, 2008
HPV ili humani papiloma virus, ima ih vise od 100 vrsti, par od njih mogu uzrokovati rak grlica maternice. Neki dan su na TV rekli da vise od 80% mladih do 24 godine ima taj virus! Virus se najcesce prenosi spolnim putem. Prije par godina u promet je pusteno cjepivo koje utjece na tih par HPV-a koji mogu uzrokovati rak. Cjepivo se dobija u pravilnim razmacima kroz 6 mjeseci. Cijena je 3000 kuna!
3000 kuna mogu curu, potencijalnu buducu majku spasiti od teske bolesti, ali ta je cijena mnogima nedostizna. Znam da ljudi na svasta trose ali isto tako znam da ih ima koji imaju dovoljno samo za prezivjeti- bukvalno, jer na zalost ima ih koji radi nedostatka tog cjepiva prezivjeti nece. Tako se u istoj emisiji govorilo i o tome da bi trebalo da cjepivo bude besplatno, za one koji su manjih novcanih mogucnosti (bas me zanima koja ce to granica bit) i za djecu branitelja. Ja zaista nemam nista protiv branitelja, da me se krivo ne shvati, ali njihova kcer ne vrijedi vise od moje ili bilo cije i nitko nece uspjeti da me uvjeri u suprotno. Mislim da bi cjepivo trebalo biti besplatno za sve, jer je to preventiva i puno manje kosta od kasnijeg moguceg ljecenja i teskih posljedica, ali buduci da znam u kakvoj je gabuli nase zdravstvo, onda neka barem bude za one koji imaju po kucanstvu recimo manje od 4000 kuna ili neki drugi iznos a branitelji neka se barem od ovoga izostave, tako mi izgleda vise fer. Ili neka se izmisli neka vrsta "kreditiranja" makar na par godina, ali neka svakome bude omoguceno da to cjepivo nabavi!
Osobno ne volim bas ni tablete ni cjepiva i pomalo sam skepticna prema njima (citaj izbjegavam) i sumnjam u sva nova cjepiva kao u mogucnost "esperimentiranja" i isprobavanja na ljudima, i nije se jednom desilo da se nakon desetak ili vise godina ustanove i neke posljedice uzimanja ljeka/cjepiva, ali pod pretpostavkom da je sve ok - lijek mora i svakome biti jednako dostupan!
Teuta-Ika @ 00:18 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
Anketa
Koji sam ja kurac?
Kontakt
  • Kontakt
    teuta-ika@net.hr
Brojač posjeta
181740
Prijateljske stranice
Anketa
U kojeg doktora imate najviše povjerenja?Index.hr
Nema zapisa.