Povijesno-stilistički paždroć
Posljednji Liburn
Blog
utorak, kolovoz 28, 2007
Ovo je najčudniji blog na netu povijesno-stilistički :)

Vratimo se ponovo na povijest. I na pitanje, tko sam ja.
Kakva je sada situacija stanovnici Rijeke nazivaju se "primorcima". To pak dolazi od imena "Hrvatsko primorje" a koje se po nekima proteže do negdje Karlobaga, i nakon toga počinje dalmacija. Dalmacija nije u Hrvatskoj??
I zašto sam ja nazadovoljna tim imenom? Zato jer primorac predstavlja osobu koja živi "na djelu kopna uz more" a ja sam rodom i to već dovoljno dugo generacija sa Krka, pa samim time ne mogu biti primorac.
Ne sviđa mi se to ime jer me geografski ne veže tako decidirano za određeni dio lijepe naše, kao šta naziv veže ostale Hrvate, kao npr zagorce, međimurce, slavonce..kojima se iz naziva odmah vidi i lokacija gdje žive.
Jedina osoba kojoj se zna od kuda je kad kaže da je primorac (i baš se tako i nazivaju) je Slovenac- jer se nepogrešivo vezuje za onaj mali dio primorja bez otoka koji imaju!
Mislite li da bi npr slavonac ili zagorac  bio zadovoljan da ga netko naziva "kontinentalcem"? I koliko bi ga to identificiralo sa krajem u kojem živi?
Ja se eto kao "primorka" (a ne sporim da to i jesam) ne osjećam dovoljno određeno, tj moj identitet nije dovoljno jasan. I zato smatram da bi stari povijesni naziv na koji imam pravo isto kao dalmatinac i istrijan tj naziv LIBURN bio najprikladniji.
Evo i mogućeg razloga zašto se u prošlom stoljeću ime "primorac" ukorijenilo: (hvala Tamara za informaciju)

************

Zašto su Hrvati, kada je toponimija u pitanju, bili uvijek u defenzivi u bivšoj državnoj zajednici?
- To je izgleda naša sudbina i teško je riješiti taj problem. Teško je reći, primjerice, zašto je Požega, grad koji je potvrđen u 12. stoljeću, morao dobiti pridjevak Slavonska zbog palanke kod Užica koja se zvala Požega. Ili, zašto je Leskovec kod Zagreba morao najprije postati Leskovac, da bi mu se potom pridodao i pridjevak Hrvatski! Mi smo uvijek olako nasjedali na te pridjeve s nacionalnim predznakom, a s obzirom da je hrvatsko ime tridesetih godina ovoga stoljeća bilo gotovo zabranjeno, kao da smo jedva čekali da nečemu ili nekome prilijepimo pridjevak hrvatski, često i ne shvaćajući da se radi o podvalama. Izrađivali smo zemljovide i jadranskoj obali - od Rijeke do Karlobaga - nadijenuli ime Hrvatsko primorje, iz doba »ostatka hrvatskih ostataka«. Vjerojatno nismo ni bili u prvi mah svjesni da smo se idealno uklopili u Garašaninove, Cvijićeve, Karadžićeve ili Šešeljeve karte koji nam u konačnici svojih planova ništa drugo nisu ni »davali« nego baš to Hrvatsko primorje i Hrvatsko zagorje!!! Pogledajte te karte i vidjet ćete kako je Hrvatska u granicama tih pridjeva, dakle zapadno od crte Virovitica - Karlovac - Karlobag.
*****************Teuta-Ika @ 10:50 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
Anketa
Koji sam ja kurac?
Kontakt
  • Kontakt
    teuta-ika@net.hr
Brojač posjeta
181740
Prijateljske stranice
Anketa
U kojeg doktora imate najviše povjerenja?Index.hr
Nema zapisa.