Povijesno-stilistički paždroć
Posljednji Liburn
Blog
ponedjeljak, rujan 3, 2007
Volim ju jer je ona uduvijek voljela i poštovala žene!
Kroz povijest u mome kraju žena ne samo da je imala neka prava, ona je u mom kraju imala pravo glasa prije nego u ostalim djelovima Hrvatske,  bila je vjerodostojan svjedok i porotnik, i što je najvažnije bila je ravnopravna tj kažnjavala se jednako kao i muškarac, ništa manje i ništa više. Za XVI stoljeće puno više nego što se može pretpostaviti.
U Vinodolskom zakoniku iz XVI stoljeća  dano je dosta mjesta ženama, odnosno pro-
blemima koji su s njima u vezi: od svjedočenja, nasljeđivanja, zlostavljanja, obrane časti i slično.
Evo samo nekih članova Vinodolskog zakonika:

***
(čl. 56) I nadalje, ako bi tko učinio nasilje nekoj ženi spolno općeći ili bi htio spolno općiti, treba knezu platiti 50 libara,
a toj ženi isto toliko, ako ne bi mogao s njom učiniti nagodbu
na neki način. Odnosno: ako o tom nasilju nema svjcdoka, njoj
se vjeruje; ipak, ona mora priseci položivši ruku
na evanđelje dotičuć ga.
***
U drugim krajevima smatralo se ( nažalost još i danas mnogi smatraju) da je žena na neki način navodila muškarca na čin silovanja te da doza krivnje postoji i u njoj, kako vidimo Vinodolski zakonik uopće ne spominje nikakvu krivnju u ženi i vjeruje joj na prisegu! U tom sporu žena je imala pravo sama birati porotnike!

***
Te porotnike ta žena neka nađe kako najbolje zna. Ako nema porotnika ili ih toliko ne može imati, dužna je ta žena priseći za one koji joj nedostaju.
 ***
Dvostruko vjerovanje na riječ ženi što bi značilo da se u riječ žene imali povjerenja i smatrali ju časnom!

***
Nadalje, ako bi muškarac ženi zbacio hovrlicu ili pokrivaču s glave zlonamjerno te bi se (to) moglo dokazatitrima dobrim muškarcima ili ženama,plaća 50 libara, ako se tužba odnosi na to, od čega gopodin knez dobiva40 soldina (a) ona kojoj je učinjena sramota, 48 libara.
***
Potpuno izjednačavanje muškarca i žene kao svjedoka.

***
Čl. 28.
Nadalje: ako koji muškarac ili žena reče nepodobno ili kaže psovku na nekoga muškarca ili neku ženu, i može se dokazati jednim vjerodostojnim svjedokom, muškarcem ili ženom, ako ondje nije bilo više svjedoka, plaća dvoru 2 libre a stranci kojoj je rekao 2 libre.

***
Ovo je također izjednačavanje, i jedan od rijetkih primjera kada se uvreda žene tretirala isto kao uvreda muškarca, u drugim sredinama uvreda muškarca se strogo kažnjavala (pogotovo ako ju je izrekla žena, ako je uvrijedila supruga to je mogao biti povod za rastavu, bez da se ona uopće mogla braniti)

***
(čl. 59) I nadalje, ako bi se koja žena utvrdila vračaricom i moglo bi se dokazati vjerodostojnim svjedočanstvom, do sada se osuđivala knezu na 100 libara ili se spaljivala ako ne bi imala odakle platiti. A sada unaprijed ako bi učinila, gospodin knez neka je kazni po svojojvolji. Isto tako tom istom kaznom neka se kazni muškarac kojega bi se pronašlo u istom zločinu.
***
Ovdje pak ne vidimo samo ravnopravnost u kazni nego i mogućnost da neki muškarac bude kažnjen za "poslove" za koje su drugi smatrali da su samo žene sposobne učiniti!
Teuta-Ika @ 23:28 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
Anketa
Koji sam ja kurac?
Kontakt
  • Kontakt
    teuta-ika@net.hr
Brojač posjeta
181740
Prijateljske stranice
Anketa
U kojeg doktora imate najviše povjerenja?Index.hr
Nema zapisa.