Povijesno-stilistički paždroć
Posljednji Liburn
Blog
ponedjeljak, studeni 19, 2007
2004 godine vršena su iskapanja u blizini Nadina, pod pokroviteljstvom ministarstva znanosti. Otkrivene su neke stare Liburnijska grobnice, 


 Pronađeno je ukupno 19 grobova, To je najveći broj do sada poznatih grobova u jednom humku na području Liburna. Pokapanje pokojnika se vršilo na više načina. Dva groba su žarna sa spaljenim pokojnicima, što je prva pojava spaljivanja pokojnika kod Liburna u željeznom dobu!
Ostali pokojnici su skeletni, u zgrčenom i ispruženom položaju, što je također važno otkriće za ovo razdoblje. Neki su pokojnici bili sahranjeni u grobne škrinje, a neki izravno u humak. Grobovi su se razlikovali i po nalazima, od onih koji nisu imali nikakve nalaze, do onih koji su ih imali i previše.

Naravno da Liburni bez ziherice nisu mogli! (nadam se da niste zaboravili kako se smatra da su je oni izmislili?)Osim novosti vezanih za grobove, otkriven je veći broj novih oblika i inačica predmeta, kao željezne narukvice, ili različiti broj i sastav te raspored priloga i novi podaci o ukupnom rasporedu i sastavu nošnje i nakita u grobovima. Osim mnoštva keramike nađeno je stotinjak raznih predmeta: fibule, naušnice, zrna jantara, toke, ogrlice, prstenje, ukrasne igle, puce, alkice, narukvice, koštana i keramička zrna i drugi zanimljivi predmeti. Upravo je nakit omogućio dataciju grobova i humka u željezno doba, od 8. do 6. st. pr. Kr.
Teuta-Ika @ 21:55 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
Anketa
Koji sam ja kurac?
Kontakt
  • Kontakt
    teuta-ika@net.hr
Brojač posjeta
181149
Prijateljske stranice
Anketa
U kojeg doktora imate najviše povjerenja?Index.hr
Nema zapisa.