Povijesno-stilistički paždroć
Posljednji Liburn
Blog
ponedjeljak, travanj 28, 2008
Poznati su nam slučajevi Natashe Kampush i slučaj od neki dan kada je otac dvadesetak godina držao kćerku u izolaciji (usput joj je napravio i šestoro djece) i svi se na to zgražamo. A što kada institucije stave nekoga u izolaciju, kako se boriti protiv toga?
Primjer slučaj iz Lopače kraj Rijeke. Radi se o šesnaestogodišnjoj djevojci koja je bila "problematičnog ponašanja" _ znači ne psihički bolesnik!
Već 200 dana boravi u totalnoj izolaciji, nema mogućnost komunikacije sa majkom, niti telefonski, a o posjetama da i ne govorim. Djevojka ima i sina od 7 mjeseci kojeg čuva baka, zabranjeno joj je i da vidi sliku sina?. Djevojka je smještena u odjelu sa šizofreničnim bolesnicima i ovisnicima, naravno u odjelu sa odraslima. Evo izjave djevojčine majke:

"Smatram da je to užasno, nezakonito, nehumano i nepošteno prema mojoj kćeri, kaže plačnim glasom majka 16-godišnje djevojke koja je u Lopaču zaprimljena krajem prošle godine, u dobi od 15 godina i 11 mjeseci.
    Samo dva mjeseca prije odlaska u Lopaču, u rujnu prošle godine, ta je djevojka rodila dijete. Otkako je zaprimljena u Lopaču, međutim, to dijete, svoga malog sina, nije vidjela ni jedan jedini put. Čak ni njegovu sliku. Kroz dosadašnje razdoblje boravka u Lopači nije vidjela niti ikoga drugog iz vanjskog svijeta pa tako ni svoju majku koja sve to vrijeme dok joj je kći na neuobičajenom tretmanu u Lopači skrbi o njezinom sedmomjesečnom sinu, svom unuku. "

A evo što na to kaže zakon:
"Kazne za kršenje prava pacijenata
   
    Zakon o zaštiti prava pacijenata u članku 26. propisuje da tijekom boravka u stacionarnoj zdravstvenoj ustanovi pacijent ima pravo primanja posjetitelja sukladno kućnom redu zdravstvene ustanove, a u kaznenim odredbama piše da će se novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 50.000 kuna kazniti zdravstvena ustanova ako uskrati pacijentu pravo na održavanje osobnih kontakata ili povrijedi zabranu posjeta određenoj osobi ili osobama. "


I uz sve to majci i dalje nisu dozvoljeni posjeti. Ponavljam cura nije psihički bolesnik iako se ravnatejica pravda da će posjeti biti dozvoljeni kada se bude vidio napredak u ponašanju??
Pa kakve to ovlasti imaju institucije u našoj državi? Tko to samo tako može zabraniti osnovna ljudska prava i provoditi samovolju? Kako vidimo iz nedavnih slučajeva, dovoljno je da te netko proglasi "ludim" i da nas prisilno hospitaliziraju, da nas prisilno drže u izolaciji, da nam uskrate sve kontakte...ne vidim kako takvo "lječenje" nekome može pomoći?

Na kraju se pitam, može li se nešto slično dogoditi bilo kome od nas, i da se osjećamo posve nemoćno u rukama osoba koje provode samovolju. Sumnjam da će ikada itko za ovo odgovarat, da se to događa u Americi, cura bi barem dobila "Masnu" odštetu, ovako kod nas dobro će proći ako zaista ne poludi, pa će onda sve "sjesti na svoje mjesto".
Blago nam se sa ovakvim institucijama!

Teuta-Ika @ 11:10 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
Anketa
Koji sam ja kurac?
Kontakt
  • Kontakt
    teuta-ika@net.hr
Brojač posjeta
181740
Prijateljske stranice
Anketa
U kojeg doktora imate najviše povjerenja?Index.hr
Nema zapisa.