Povijesno-stilistički paždroć
Posljednji Liburn
Blog
utorak, listopad 9, 2007
Jedna legenda vezana je i za postanak Vranskog jezera na otoku Cresu.
Jednom je u dolini, koju danas pokriva plavkasta voda jezera, živjela bezdušna bogatašica, a nedaleko nje i njezina siromašna sestra. Bogatašica je imala raskošan dvorac. Njena sestra dolazila joj je samo onda kada je trebalo za bogataški stol mijesiti kruh. Sirotica je kruh mjesila u pregači od ovčje kože, tako da su se mrvice tijesta hvatale za runo, koje je kasnije kod kuće skidala i svojoj djeci mijesila kruhiće.
Jednom u njen sirotinjski dom dođe neki starac, prosjak, te je zamoli da mu da malo kruha. Sirotica mu je dala kruh spremljen za djecu, koji se u taj čas pretvorio u bijelu pšeničnu pogaču, a istovremeno se u staroj bačvi za kišnicu našlo najbolje vino.
Prije nego je otišao prosjek je rekao sirotici da odmah ostavi ovaj kraj, jer će njena bezdušna sestra biti kažnjena. ( moja opaska, frigaj ti takvo kažnjavanje sestre kad je i ova ostala bez kuće i novostečenog vina - i sa djecom otišla kuda??)
I zaista, nedugo zatim potopljena je cijela kotlina, a u nabujaloj vodi nestao je bogataški raskošni dvorac. Danas se na tom mjestu nalazi jezero Vrana, a ribari u potvrdu te legende pričaju kako još i sada mrežama zapinju za dijelove nekadašnjeg raskošnog dvorca.

Teuta-Ika @ 22:52 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare
Anketa
Koji sam ja kurac?
Kontakt
  • Kontakt
    teuta-ika@net.hr
Brojač posjeta
181149
Prijateljske stranice
Anketa
U kojeg doktora imate najviše povjerenja?Index.hr
Nema zapisa.