Povijesno-stilistički paždroć
Posljednji Liburn
Blog
subota, veljača 16, 2008
Odnedavna se na djelu otoka Krka (podrucje Omisalj- Njivice) provodi nekakva akcija  koja za krajnji cilj ima sredivanje katastra i gruntovnice.
Za pocetak svi vlasnici parcela duzni su bijelom bojom ucrtati granice parcela. U ove dane na mjestima gdje ni vepru nije ugodno boravit, srecem ljude koje godinama nisam vidjela. Svi su nekako izmuceni a zajednicka im je karakteristika odjeca puna farbe...cujem glasove po starim zapustenim vinogradima u kojima zadnjih tridesetak godina nije bilo nikoga. Nije uopce cudno vidjeti ljude kako sjede i marendaju, negdje na komadu zemlje bez tragova loze ali izmedu graba i smrike i marendaju..jos samo nisam cula da pjevaju!
Putovi do vinograda su odavno zapusteni


Loza je zapustena, nisam vidjela niti jednog vinograda! nicega vise nema....tako zalosno...
Ovo je nekada isto tako bio vinograd, mog djeda, a od svih vinograda meni je bas ovaj bio najdrazi

Da je djed ziv sigurno bi mu kapnula koja suza da je ovo vidio..meni je..
Prisjetila sam se na moju zadnju "trgadbu" , sjetila sam se svih osoba koje su bile na njoj, kojih vec odavno nema, mene koja sam bila predskolsko dijete, i brala grozde u pregacici..pa sam svako malo djedovim stapom pokusavala dohvatiti grane pune smokava i spremiti ih cim vise u dep od pregacice, sjecam se cak i okusa grozda iz svakog vinograda...jao nostalgijo, preteska si koji put.
Jedino sto jos uvijek zivi, i to u bas svakom vinogradu mog djeda je - sterna


Sa nezaobilaznim inicijalima J.J. na svakoj. Sterna ima vise od 70 godina, ploca nigdje nije puknuta a voda je cista i bistra, vjerujem jos uvijek pogodna za pice. Do sterne je uvijek imao i jednu "jamu" za modru galicu...
Ovo je sterna iz drugog vinograda, ne toliko dobra jer su ovcari skinuli poklopac da ovce mogu piti


A sad dosta nostalgije i da napokon objasnim zasto post ima ovakav naziv...
Zato sto pola mojih "bodula" ne razlikuje posjedovni od vlasnickog lista... i tu nastaju problemi.
Generacijama su bili skrti placati razne takse kojima bi dobili vlasnicke listove na terene koje su kupili ili mijenjali sa nekim, "ter se zna da je to moje" im je bila omiljena uzrecica. I sad neke nove generacije o tim starim "dogovorima" pojma nemaju al vide da na vlasnckom postoje neki tamo tereni koji se mozda mogu dobro prodati..
I tu ce bit rata definitivno kad nakon zracnog snimanja i izmjere vlasnici (njih uvijek preko 50 jer se vec radi o praunucima najmanje) bude trazen samo jedan pravi vlasnik.

...ako se ne pobiju jos ovih par dana dok traje akcija "farbaj sta god stignes".
Ponekad ta akcija izgleda i tako da ne farbas nego maznes sujedu vec pofarban kamen i preselis na granice svog terena- nije lako nosit kantu Jupola kilometrima daleko :) Mi smo mozda bili malo pametniji pa smo se odlucili na akciju "sprej" ;)

Ponekad se zabunis pa pofarbas za svaki slucaj i malo vise terena - narocito ako je susjedni vlasnik u Americi :)
...a ponekad se radi drace koja raste posvuda jednostavno izgubis i ne znas pronaci svoj vinograd, a steta je doc doma neobavljenog posla, pa se onda naglo prisjetis da je neki usputni vinograd bas taj tvoj kojeg trazis cijeli dan, i kako ti se cini da je nekada davno bio puno veci.


Uglavnom ako uskoro cujete da se snima film 
"kako je poceo rat na mom otoku II" znajte da se radnja odvija na Krku ;)
Teuta-Ika @ 00:36 |Komentiraj | Komentari: 13 | Prikaži komentare
Anketa
Koji sam ja kurac?
Kontakt
  • Kontakt
    teuta-ika@net.hr
Brojač posjeta
181149
Prijateljske stranice
Anketa
U kojeg doktora imate najviše povjerenja?Index.hr
Nema zapisa.