Povijesno-stilistički paždroć
Posljednji Liburn
Blog
subota, rujan 1, 2007
Kont je nekada bio brand!
Neponovljiv najbolji, najkrcatiji i jedini :)
U njemu su nastajale prve ljubavi, prvi spojevi zakazivali su se u kontu, ja sam tamo išla već sa 2-3 godine, sa roditeljima koji su tada bili tek nešto stariji od 20 godina. I danas se sjećam svih njegovih faza, prije i poslije restauracija (čitaj promjene boje zidova).Sjećam se lika starice koja je stalno sjedila u kontu i koja je imala običaj za svakog koji uđe u kont, sagnuti se i rukom dotaknuti pod da je ne urekne, ona mi je od svih onih faca koje su tamo bile inventar nekako najviše ostala u sjećanju.
Roditelji su me predvečer znali uzeti na šetnju i spojiti roditeljske dužnosti sa uživanjima i izlascima. Tako smo prvo išli u "Riječanku" slastičarnu na uglu kod mrtvog kanala na tuti-frutti ili americano sladoled i poslije u kont na kolače, jedino su kroz sve promjene kolači u kontu uvijek ostajali isti, ne po okusu nego po kvaliteti!
A i taj mrtvi kanal, nekako sada kad prolazim uz njega nešto mi fali...ne osjeti se stari smrad, sad kad se na to sjetim čak me za tim smradom hvata nostalgija, al miris mi je ostao nekim čudom u memoriji, i svaki puta kao da ga osjetim...
Znam se ja i danas zaletit do konta, sjesti skroz otraga u kantun na "moje mjesto" i zamišljat i razmišljat o danima kada je sve bilo puno jednostavnije. Mi se nismo morali dogovarat gdje ćemo se naći, jer se to znalo, oko 8 u kontu, a onda ćemo odlučit kamo dalje.
A ta odluka je opet uvijek bila ista, prvo u Zlatni klub na tost i sok a onda do Opatije pa u neki disco.
I sada mi je na pamet palo nešto..disco i Opatija. Imala sam sreće da sam počela izlaziti dok su još bili živi Plavi klub i Arcade. Oni su se nalazili na mjestu gdje je sad hotel Admiral. disco klubovi su bili smješteni skroz uz more, na "Lungomare" i samo par metara udaljeni jedan od drugoga. sada kad se prisjetim kako su izgledali čini mi se da su bili malo veći od mog dnevnog boravka, ako su uopće i bili veći. Do njih se silazilo stepenicama, a tih je stepenica bilo jako puno, tako da smo MORALI zaustavit se na pola puta, gdje se baš fino nalazila pečenjara, i gdje su nam ćevape s kapulom il pljeskavica sa kajmakom baš dobro padale..
Plavi klub je bio za šminkere, za one koji su počeli nositi prva odjela, makar demode od tate, i za cure koje su kupovale u Trstu. U Plavom su svi muški mirisali na Brut, a ženske na mamin parfem - bilo koji. Arkade su bile za sve ostale, pankere, šankere, alternativce..i tamo su svi muški mirisali na Brut ili pak Paciuli, a kad bi se izlazilo ispred disca na hlađenje, bili su svi skupa naslonjeni na ogradu i oni iz Plavog i oni iz Arcada i svi skupa mirisali na ćevape i kapulu!
Bili su tu još za izlazit i Milde, LP, Madonna, Mimi, legendarna 48-ica, i na kraju prije dolaska doma (oko 2-najkasnije4 ujutro) nezaobilazni burek! Tada još nitko nije znao što je to trendseter...ali smo mi međusobno jako dobro raspoznavali ko se "dobro nosi" :) Odjelo i kapula bili su trend!

Teuta-Ika @ 23:48 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
Anketa
Koji sam ja kurac?
Kontakt
  • Kontakt
    teuta-ika@net.hr
Brojač posjeta
181740
Prijateljske stranice
Anketa
U kojeg doktora imate najviše povjerenja?Index.hr
Nema zapisa.