Povijesno-stilistički paždroć
Posljednji Liburn
Blog
nedjelja, lipanj 8, 2008
Nakon ova dva zadnja posta,(poželjno pročitati prije ovog) ne mogu a da ne odolim a da se ne vratim na temu, radi koje je moj blog i nastao;

Liburnija

Ne treba izmišljat toplu vodu niti mijenjati imena u neka nova. Liburnija je ime koji je od davnina označavao područje od Raše do Karlobaga. Upravo to područje cijelo je vrijeme bezimeno.
Pitajte koga god hoćete, ili sami odgovorite na pitanje:
Kako se zove dio Hrvatske uz more između Istre i Dalmacije?
Nećete dobiti odgovrora, jednostavno zato jer ga nema!
Nemamo ime, ma da nas neki zovu "Primorje" (potpuno netočno jer primorje su i Dalmacija i Istra, a i Slovenci imaju Promorje). Neki drugi će pak reć "Sjeverni Jadran" - što opet nije točno jer bi prije Istra tamo spadala, neki pak misle da smo "Srednji Jadran"  - područje koje bi prije pripadalo Zadru, a uostalom ako imamo sjeverni jadran, gdje je onda južni, i zašto se tako ne zove?
Zato jer se zove Dalmacija, jer su se Dalmati(nci) izborili da zadrže svoje povijesno ime, sa potpunim pravom kao što ga imaju i (H)Istri-jani!
I sad kada se napokon počelo raspravljati o našem djelu Jadrana upravo sada je pravi trenutak da se i mi izborimo za ime koje nam pripada. Imamo dovoljno Liburnijske baštine, znanja, običaja i dostignuća Liburna za ih promovirati, za ako treba od njih stvoriti ime koje će napokon i meni dati teritorijalnu pripadnost!
I nema govora da od Primorca ,Primorsko-goranca ili  Kvarnerca postanem Jadranac!!!
Neću i gotovo.
Ja sam Liburn i želim da me tako zovu, pa makar kao i u naslovu ostala POSLJEDNJI LIBURN, ali pravo na to ime ne može mi nitko osporit!
Još jedan razlog za Liburniju: Razdvojenost ovoga kraja tj "sitničavost" nikada se jedan Bodul neće nazvat Primorcem (jer primorac živi na obali), niti će se jedan Grobničan nazvat Primorcem niti Kvarnercem, ostat će i dalje Grobničan, a niti će se pravi Riječan ikada nazivat Jadrancem, jedini naziv koji pripada svima nama i koji bi sve nas obuhvatio je Liburn. Isto kao što se u "Južnom jadranu" svi nazivaju dalmatincima jer osjećaju da to ime pripada i da su pod tim imenom objedinjeni.
Ja sam Liburn i želim da me tako zovu, pa makar kao i u naslovu ostala POSLJEDNJI LIBURN, ali pravo na to ime ne može mi nitko osporit!
Teuta-Ika @ 20:33 |Komentiraj | Komentari: 18 | Prikaži komentare
Anketa
Koji sam ja kurac?
Kontakt
  • Kontakt
    teuta-ika@net.hr
Brojač posjeta
181740
Prijateljske stranice
Anketa
U kojeg doktora imate najviše povjerenja?Index.hr
Nema zapisa.