Povijesno-stilistički paždroć
Posljednji Liburn
Blog
utorak, prosinac 4, 2007
Kaže se da su Liburni, osim što si bili dobri pomorci bili i dobri graditelji. Dokaz za to su upravo mnoge zidine, neke i posve dobro očuvane do današnjih dana. Tako uza mnogobrojna nalazišta svakako moram spomeniti par njih, npr Nin (Aenona)"

Keramički nalazi upućuju na to da su na području Nina prvi stanovnici obitavali i više od 5000g. pr.Kr., a prvo naselje (Aenona- č. Ajnona) je osnovano oko 900.g. pr.Kr., početkom željeznog doba. To je učinio narod Liburna, a nalazi nađeni na području Nina govore mnogo o njihovoj snazi na Jadranu.

U prapovijesti su oni vladali Dalmacijom. Liburnija bijaše ilirsko područje između Raše i Krke. Njeni stanovnici bili su dugo poznati pomorci, i opisivani su kao gospodari Jadrana. Postoje čak rimski zapisi gdje se izraz 'pomorska dominacija' zamijenjuje 'liburnskom vlašću'. I sami Rimljani su, nakon što su osvojili ovo pleme, preuzeli njihove brze i spretne brodice sačuvavši liburnsko ime. "

Ne smijem propustit niti Podgrađe (Asseriju) jedno od bogatijih nalazišta:
"


Ostaci grada Asserije najvažniji su povijesni spomenik iz antičkog doba na benkovačkom području, a i šire. Nastanak Asserije seže čak u željezno doba. Asseria je bila važno naselje i središte jedne od liburnskih zajednica. Grad je bio dug 850 i širok 150 metara. Bio je središte Asserijata, a nalazio se na cesti koja je spajala koloniju Jader s ostalim municipalnim središtima Nedinumom (Nadin), Varvariom (Bribir) i vojnim logorom u Burnumu (Ivoševci). Teritorij Asserije sezao je na sjever do mjesta Bruške, i na istok do Dobropoljaca. Granice su morale postojati radi sukoba u vezi s ispašom stoke. Iz vremena rimskih careva Tiberija, Nerona i Vespazijana sačuvani su natpisi međaši, koji govore o tim razgraničenjima. "
Svakako moram navesti i grad Rab:
"

Otok Rab su u pretpovijesti naselili ilirski Liburni. Prvi put se spominje 360. godine prije Krista, a Rimljani su ga zauzeli pod imenom Arba u II. st. prije Krista. Nakon propasti Rimskog imperija nastupa razdoblje nesigurnosti i postupnih promjena. Podjelom Rimskog carstva na Istočno i Zapadno, grad i otok Rab potpadaju pod Zapadno rimsko carstvo. "


I još jedno majstorstvo "suhozida" Liburnijsku "voltu" ili "luk"
Kaže se da svaki kamen u volti, u svojoj težnji da padne - čini luk jačim!


Teuta-Ika @ 18:47 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
Anketa
Koji sam ja kurac?
Kontakt
  • Kontakt
    teuta-ika@net.hr
Brojač posjeta
181740
Prijateljske stranice
Anketa
U kojeg doktora imate najviše povjerenja?Index.hr
Nema zapisa.