Povijesno-stilistički paždroć
Posljednji Liburn
Blog
ponedjeljak, rujan 24, 2007
Nin je još od 9 st. pr. Kr. Imao značajnu luku na istočnoj obali Jadrana. Ilirsko pleme Liburni razvili su značajne centre na hrvatskoj obali  Aenonu ( Nin ) i Jaderu ( Zadar ). Od 9.st.pr. Kr. do 5.st. pr. Kr. Liburni su gospodarili Jadranom , obnašajući značajnu trgovačku ulogu, vršili su export i import materijalnih dobara iz susjednih krajeva.
Na današnjem području Holiday village Zatona, na Rtu Kremenjača,  u luci, za vrijeme oseke, vidljivi su ostaci lukobrana i antičkih zidova iz I st.po Kr.
U luci su pronađeni brodovi, zvani Serilia Liburnica, s teretom iz liburnskog razdoblja. Nalazi s jednog takvog broda mogu se razgledati u Muzeju ninskih starina u Ninu, a tamo se također može vidjeti i rekonstrukcija jednog dijela takvog broda. Specifičnost gradnje Serilie Liburnice jest u tome što su drveni dijelovi broda bili povezani s kožom.
Podmorska arheologija i dalje sustavno istražuje taj lokalitet gdje je u međuvremenu pronađeno nekoliko brodova ( Serilie ) potopljenih u mulju.
Nedaleko od obale također na istom lokalitetu, nalaze se ostaci trobrodne starokršćanske crkve sv. Andrije iz 6. st. koja je nastala na temeljima jedne rimske vile. Tlocrt te građevine može se vidjeti u Muzeju ninskih starina.
Prema nekim pričama od gospodarske luke  stare Aenone ( Nin ), bio je prokopan kanal za internu komunikaciju sa starim naseljem Liburna koje se nalazilo na povijesnom otočiću današnjeg Nina.


Teuta-Ika @ 23:31 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
Anketa
Koji sam ja kurac?
Kontakt
  • Kontakt
    teuta-ika@net.hr
Brojač posjeta
181740
Prijateljske stranice
Anketa
U kojeg doktora imate najviše povjerenja?Index.hr
Nema zapisa.