Povijesno-stilistički paždroć
Posljednji Liburn
Blog
utorak, kolovoz 28, 2007
Nedavno su se u Rijeci u samome centru grada vršila arheološka iskapanja, i pronađeni su ostaci prostora rimskog vojnog zapovjedništva iz 4. stoljeća. Iskapanja su se vršila na području "Trsatike" dok je još bila u sadašnjem centru grada. Po datiranju ostataka vidljivo je da nije samo Split grad koji se može dičiti sa 1700 godina kulture, nego eto sad Rijeka ima i nešto starije nalaze.Da malo kopiram tekst:

**********

Radovi će obuhvatiti četvrtinu principije, odnosno negdašnjega rimskog vojnog zapovjedništva. Ostalo se nalazi pod zgradama i nepristupačno je za istraživanje. Po iskopanim temeljima i nižim slojevima rimskih građevina može se naslutiti raspored prostora. Utvrđeno je da se principija sastojala od unutrašnjeg otvorenog dijela sa stambenim zatvorenim građevinama uz rub. Nalaz masivnijeg zida od kvalitetno obrađena kamena u središtu principije navodi na zaključak da je riječ o ostatku hrama.
Po načinu gradnje i sitnim nalazima poput kopča za odjeću, novca i keramike, potvrđeno je da principija potječe iz 4. stoljeća.

************
I sad ovo ne pišem da se time hvalim nego da se zapitam zar se sa time zaista ne treba hvaliti?
Zar naših 1700 godina ne vrijedi?
Zar je to toliko nevažno da je izašlo pod naslovom

"RIJEKA JAČA URBANI TURIZAM" ????

A samo zato jer je gradonačelnik izjavio da grad kani te nalaze uključiti u budući arheološki park u središtu grada, ali isključivo se vodeći preporukama arheoloških stručnjaka. Naveo je da se time jača urbani turizam

Pa zar se iz cijelog teksta koji se nalazi ovdje:
http://www.net.hr/kultura/page/2007/07/24/0382006.html
nije zaista mogao izvući bolji naslov, zar takvo nešto nije zaslužilo svoji emisiju na televiziji, osim onih 2 minuta nakon sporta u dnevniku? Ako je novinarima to nevažno i ako moj grad nije sposoban to malo bolje reklamirati, možda barem ovaj blog pomogne, ja sam i dalje ponosna na moj grad, moju povijest, a zašto je i sin u naslovu? E zato jer je i on imao skroman doprinos u tim iskopinama, tj u znoju lica svog učio je da je povijest jako teška :)Teuta-Ika @ 22:36 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
Anketa
Koji sam ja kurac?
Kontakt
  • Kontakt
    teuta-ika@net.hr
Brojač posjeta
181740
Prijateljske stranice
Anketa
U kojeg doktora imate najviše povjerenja?Index.hr
Nema zapisa.