Povijesno-stilistički paždroć
Posljednji Liburn
Blog
četvrtak, kolovoz 30, 2007
Žalim se ja mojoj Sure malo prije da bi danas morala opet jedan "stilistički"a da me nikako neće inspiracija da pukne i nemam ideje o čemu da pišem kad ona kaže: "Pa piši o gaćicama"
To!!!  O tome se zaista ima šta pisati opet iz osobnog kutka.Sjećam se tako vremena od prije jedno 30 godina kad je nona zimi znala biti kod nas u Rijeci. Vani kišurina, roba se ne suši a termo peć ko stvorena za barem sitnu robu posušit. Samo nikako "ulovit" mjesta na termo peći, na njoj nona uvijek suši "gaćice" ili ti ga mudande. I to samo jedne al dovoljno velike da zauzmu cijelu peć..roza boje za koje je ona tvrdila da su od svile, širine... pa rekla sam ..širine termo peći, a u dužinu, dovoljno dugačke da stignu do koljena ili do pola peći. Uvijek su bile na peći, nije to značilo da ima samo jedne, imala ih je ona kako je govorila "još 3 paketa z meriki" neraspakirana...
I onda jednog dana odlučim da ju preteknem i zauzmem mojim mudandama zasluženo mjesto na sušenju. Nije se bunila šta je zakasnila nego je ušla u dnevni sa mojim gaćicama u rukama , držala ih onako raširene i pitala "A mala moja, a če ti to pokriva?"
A nije vjerujte mi da su bile male ( po današnjim standardima nikako), bile su bijele, klasične mislim da ih je proizvodila neka tvornica iz Senja. Po boku su imale jedno 5 cm širine, al ja sam bila uvjerena da su sexy :) Pitam se šta bi moja nona da je živa rekla danas i bi li uopće shvatila da u rukama drži gaćice?
Sjećam se ja da ni ja za tange nisam znala šta je to. Srela sam ih prvi put opet u Trstu, kopajući po onim kutijama sa razbacanom robom. Privukla me kričavo crvena boja. Imale su resice po sebi i natpis kojeg se više ne sjećam. Podignula sam ih iz kutije i proučavala što bi to moglo bit, i razmišljala o svim varijacijama na temu...i nekon dosta dugo vremena sam veleumno zaključila da je to vjerojatno prsluk za žene koje su imale rak i ostale bez jedne dojke.
Sjećam se i svojih prvih gaćica u boji, među njima čak i jedne crne!
Dobile smo ih mama i ja kad se tata vratio sa putovanja u Kanadu. Zapamtila sam ih po tome što su bile sa napisanim danima u tjednu (na engleski) na njima i za svaki dan druga boja. Bile su posebne i po tome šta je nedostajala "nedelja" bit će kupljene na popustu :)
Kako se mjenjala moda i gaćice postajale sve manje, svaki put kad bi izašao novi model (čitaj skromniji) bila sam uvjerena da TO nikada neće na mene, al čudni su putovi gospodnji, sve se mjenja (mudande svakodnevno-bukvalno) pa sam se tako sa njima promjenila i ja.
Sreća da imam kćer koja me uvjerila da su to posve normalne gaćice, al da je nona kojim slučajem živa, ove bi se mogle prošvercat sa njenima na termo peć i par komada, mislim da se ipak ne bi usudila stavit ih uz njene jer joj ne bi znala odgovorit na pitanje "A če ti to pokriva"???


Teuta-Ika @ 01:44 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
Anketa
Koji sam ja kurac?
Kontakt
  • Kontakt
    teuta-ika@net.hr
Brojač posjeta
181740
Prijateljske stranice
Anketa
U kojeg doktora imate najviše povjerenja?Index.hr
Nema zapisa.