Povijesno-stilistički paždroć
Posljednji Liburn
Blog
nedjelja, studeni 18, 2007
Sve do sada nisam znala hoće li ovo stići ili ne:Kako bi rekao "master card"- neprocjenjivoI umjesto da se skupa sa sinom veselim da je ipak uspio nabaviti karte, ja sam se eto već počela nervirati. Da je ovo bilo prije samo desetak godina, bojala bi se leta avionom, bojala bi se snijega i loših vremenskih uvjeta, tj bojala bi se puta. Umjesto toga, ja se već sad bojim onoga šta sina može dočekat kada sretno stigne. Nogomet je njegova ljubav, za taj je isti nogomet ovo ljeto na +40 kopao
da bi skupio novac za kartu i put. On se veseli i jedva čeka, ja pak jedva čekam da sve to završi. Nogomet je odavno prestao bit sport, nekada sam ga sa uživanjem pratila, odlazila na utakmice (ok odlazim i sada, čak povremeno i na gostovanja) ali to više nije to...stalno su mi jedno oko na terenu, drugo na tribinama. Ne znam, nema više onog pozitivnog rivalstva i nadmetanja, sada moraš bit bolji, nitko više ne spominje sportsko podnošenje poraza, poraz nije dozvoljen! Ako nogometna ekipa i bude poražena, navijači ne smiju...Previše je agresije svuda oko nas, kakav prijateljski stisak ruke nakon poraza, jedino prijateljski stisak šake. Dosta sam upoznata sa situacijom sa, i oko navijača i znam da baš sve nije niti crno niti bijelo, i ne mislim da to više itko može promijenit. U prvom redu i ruku na srce, navijači su najviše zaslužni za lošu sliku o njima (samo pojedinci) , drugo mijesto definitivno drže mediji i policija.
Bilo kakav sukob da se dogodi u vezi utakmice (uzimmo za primjer "Rijeku" ) pa eto neki dečko sa šalićem armade (kojeg imam i ja) razbije npr prozor, u novinama će pisati " huligan" ili "pripadnik armade" što definitivno ne  mora biti točno! (samo radi šalića-on postaje Armada) Ako pak mene ugleda da sa istim šalićem razbijem isti prozor sigurno je da me neće okarakterizirat kao huligana kao što bi njega. A jesam li ja ipak huligan ako iz objesti razbijem staklo- jesam!
Znam da oni koji zaista jesu u Armadi vode računa o svom ponašanju i da se nastoje držati disciplinirano ali nisu u mogućnosti držati na oku sve navijače po cijelom gradu. Ne valja ništa generalizirati, niti su svi navijači huligani, niti su svi ostali pristojna mamina djeca. Ali sam masu puta bila svejdokom kako su navijači tretirani samo zato što to jesu- unaprijed sa predrasudama, i omalovažavanjem.
Nije da branim (ja sam prva koja ću i osudit) ali navijači u jednu ruku jesu građani drugog reda!
Ja mogu ući na stadion i da sam popila 3 pive,  mene nitko i ne gleda,moj sin ne smije niti jednu - samo zato što po opisu odgovara huliganu ( "muško je i mlad , na putu za stadion")
Ukoliko npr mene ili moje auto u krugu stadiona netko napadne, ja se imam pravo branit jer će mi svi povjerovat da je to u samoobrani, moj će sin naprotiv biti kažnjem radi "sudjelovanja u tučnjavi" - znači on mora čekat i pustit da mu netko uništi auto da ne bi bio kažnjen- opet iz istog razloga- jer je muško i mlad i sigurno je huligan!
Moj sin (pretpostavimo da ga nogomet uopće ne interesira i da npr živimo na Kantridi) ne smije uć u najbliži kafić na pivicu sa društvom , jer jednostavno ne može dokazat da niti misli ići na stadion niti ga nogomet zanima, ja mogu pit do mile volje u istom tom kafiću i bez problema ući na stadion!
Bilo kakav incident na stadionu završi uvijek na naslovnici, zašto tamo ne završe pripadnici Armade, kako postavljaju, cvijeće na spomen ploču poginulim svojim prijateljima, zašto nikada ne piše u novinama kako isti ti huligani svakoga Božića nose darove djeci bez roditelja u dom za siročad, i za te darove skupljaju novac mjesecima unaprijed, skupljaju robicu itd, zašto to nikad nisam pročitala u novinama a godinama to čine?
Svatko može biti crn, pa i ja, ako netko samo ono loše što radim primjeti.
Ponavljam, znam da navijači nisu sveci, naprotiv rekla sam da je dio greške zasigurno i na njima, ali ne samo na njima, svatko mora imati drugu priliku, oni nemaju ni prvu- unaprijed su krivi!
Voljela bi manje predrasuda, i da moj sin u istim uvjetima bude tretiran isto kao i ja! Inače uzalud one izreke neupućenih građana da ne mogu mirno "sa djecom na stadion radi navijača" jer i moj sin je moje djete a on ne može u miru na stadion radi predrasuda, i poruka svim tim roditeljima; I vaše će djete odrasti!
A sad idem tj počinjem da grizem nokte, jer moj sin noćas već putuje...

Sine, sretan ti put i sretno Hrvatska!
Teuta-Ika @ 19:07 |Komentiraj | Komentari: 15 | Prikaži komentare
Anketa
Koji sam ja kurac?
Kontakt
  • Kontakt
    teuta-ika@net.hr
Brojač posjeta
181149
Prijateljske stranice
Anketa
U kojeg doktora imate najviše povjerenja?Index.hr
Nema zapisa.