Povijesno-stilistički paždroć
Posljednji Liburn
Blog
subota, lipanj 7, 2008
Kako su "stručnjaci" odlučili Kvarner preimenovat u "Jadranski zaljev" opet malo citiram sa "Rijeka danas" navedene razloge za tu akciju:– Ne smije se dogoditi da posjetitelji Istre i Dalmacije troše 29 posto više novaca, nego gosti Kvarnera. Imali smo sreću da su konkurenti ostavili prostornu »rupu« koju mi možemo iskoristiti stoga smo se odlučili za Jadranski zaljev – zaljev »wellbeinga« pozivajući se na dugu tradiciju u turizmu, kulturi i »wellness« ponudi, te prekrasnoj i raznolikoj prirodi. 

Današnje pojašnjenje:
- Jadranski zaljev wellbeinga ili »dobrog osjećaja«, novi lajtmotiv strateškog marketinškog plana Kvarnera, ne briše Kvarner sa zemljopisne karte, dapače, geografski ga pozicionira u svijesti turista. Ovime smo upravo željeli Kvarner staviti na kartu, odnosno Kvarner pobliže opisati te doslovno reći gdje se on zemljopisno nalazi. Naravno da na Jadranu ima drugih zaljeva osim Kvarnera, međutim naša je sreća da još nitko nije iskoristio ovu ideju i zauzeo svoju poziciju u tom smislu. Kako će sada Kvarner biti zaljev wellbeinga, Trst će primjerice za Tršćanski zaljev morati naći neku drugu ideju promoviranja. To, međutim, nikako ne znači da se Kvarner kao takav »briše«, dapače, kazala je Telišman Košuta- voditeljica projekta izrade Plana .


 

  Pa da pokušamo malo ove razloge obraditi:
Znači ovako Kvarner se ne briše sa zemljopisnih karata (još najbolje??) nego će se od sada Kvarner ali pod imenom "Jadranski zaljev" promovirati u svijetu! - Nije govno nego se pas posro!
A usput taj će zaljev biti proglašen "zaljevom wellbeinga ili dobrog osjećaja". I to samo zato što se na to nitko do sad nije sjetio! - Čudno, tako genijalna ideja a baš nikome nije pala napamet, pa sad nek Trst pukne od muke, što smo mi pametniji!
Pa sad da se malo posvetimo ovome:
"dugu tradiciju u turizmu, kulturi i »wellness« ponudi, te prekrasnoj i raznolikoj prirodi."
- Ovo zadnje "raznoliku prirodu" ću odmah zanemarit, neš ti slikovitog opisa za zapušteno!
- Duga tradicija u turizmu, e to je potpuna istina, još je Marija Terezija dolazila u Opatiju! To se najbolje vidi po hotelima koji su namjerno ostavljeni upravo onakvima kakvi su bili za njezina posjeta! Mi poštujemo starinu, i stranci će tu našu ljubav znati cijeniti. Po profilu gostiju također se vidi koliko smo dobri, eto imamo goste koji već godinama dolaze kod nas i ostaju vjerni posjetioci. Lani je jedan par baš u Opatiji proslavio 150 godišnjicu braka!. Za nagradu su od hotelskog poduzeća dobili besplatno ljekovito blato za ponijet doma. 
Što se tiče kulture i nju njegujemo maksimalno! Godinama u toku ljeta imamo iste predstave, i svake godine glumci su sve bolji, kažu naši gosti da se ionako ne sjećaju predstave od lani, pa je to nama dobra prilika da godinama uvježbavamo, i tako pokazujemo kako cjenimo kulturu! Odrekli smo se suvenira koji su smetali i nagrđivali naša šetališta. Tako se više ne mogu vidjeti drvene rode i čaplje niti tepisi porijeklom iz Meksika. Sad prodajemo samo naše, npr majice od Klasnića, Petrića i slično! 
- Što se tiče welnessa tu smo super! Sve smo prilagodili profulu gostiju, tako odmah kod dolaska namjerno autobusi ne mogu stići do hotela nego barem kilometar daleko, da gosti mogu uživati u pješačenju i razgledavanju predivnog "Jadranskog zaljeva" . A sve to prije lagane većere ( oko 15 grama). Nakon večere, organizirano je probijanje kroz pješačku gužvu, izbjegavanje ljudi sa psima, rolama, i malom djecom ( mislim da bi to- ako se još nije nitko sjetio mogli nazvati npr "summer dry skiing"). A za one zahtjevnije može se organizirati i par huligana koji će na ulaski u hotel pokušati ođepariti turiste (avanturistički turizam).
Skoro zaboravih....kanalizacijske odvode smo produžili tako da im odvod više nije na plaži nego barem 50 metara dalje!

Nakon svega ovoga navedenoga, sigurna sam da će promiđba koja će trajati do 2015 godine postići svoj cilj i Kvarnersko-Jadranski zaljev bit će jedan od najpoželjnijih destinacija na Jadranu - Jadranu??? Naravno pa gdje bi drugo i bio Jadranski zaljev?

Jedino me jedna stvar muči, da u sve to nije umješan kakav naftni lobby budući da je već godinama jedna benzinska pumpa na ulasku u Kvarner nazvana "Vrata Jadrana! , pa se bojim da oni ne koriste dostignuća našega turizma za promiđbu natnih derivata!?
Teuta-Ika @ 16:44 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
Anketa
Koji sam ja kurac?
Kontakt
  • Kontakt
    teuta-ika@net.hr
Brojač posjeta
181740
Prijateljske stranice
Anketa
U kojeg doktora imate najviše povjerenja?Index.hr
Nema zapisa.