Povijesno-stilistički paždroć
Posljednji Liburn
Blog
nedjelja, prosinac 9, 2007
Na Pomorskom fakultetu u Rijeci održan je okrugli stol o Liburni, prisutni su bili svi inicijatori (pa tako i ja ;) ) 

U uvodnoj riječi dekan Fakulteta prof. dr. sc. Pavao Komadina podržao je hvalevrijednu akciju izgradnje broda liburna koji bi predstavljao naš primorski kraj na Svjetskom festivalu mora i mornara - Brest 2008., koji se svake četvrte godine održava u Brestu, Bretanja, Francuska. Ideja se rodila spoznajom da ovaj naš kraj na karti Jadrana nije upisan s brodom koji bi nas tamo predstavljao. Želja je uključiti županiju, grad, turističku zajednicu, cijelo pomorsko gospodarstvo regije i stručnjake u ovom području u ovaj veliki i značajan projekt.  

Na spomenutom Festivalu okuplja se preko 2000 povijesnih brodova i njihovih replika, s pet kontinenata, a obiđe ga preko milijun posjetelja. Na temelju dosadašnjih uspjeha nastupom falkuše na mnogim sličnim manifestacijama, iduće godine Hrvatska ima status “specijalno počašćenog gosta”. U Hrvatskom selu, osim brodova, prikazat će se i ostala naša maritimna kultura, folklor i gastro ponuda. Predviđeno je da Hrvatsku predstavljaju: batana (Rovinj), condura (Zadar), gajeta (Murter), leut (Split/Korčula), trupica/lađa (Neretva), falkuša (Vis) i bracera (Dubrovnik).

Kap. Dinko Zorović u kratkom je izlaganju iznio rezultate dosadašnjeg istraživanja liburne.

Liburni su imali svoju liburnu koja je bila toliko dobra da su je Rimljani prihvatili kao svoj ratni brod pod istim nazivom liburna. O izgledu liburne malo se zna. Najbolje je prikazana uklesana u bareljefu “Stela di Novilara”, gdje začuđuje da ima kormilo što je možda i dvije tisuće godina prije ponovnog “otkrića” kormila.

Na osnovu većeg broja stručnjaka koji su ponudili svoju pomoć u realizaciji plovila, brojnih studija “Stele di Novilara”, pronađenih ostataka šivane liburnijske serilije u Ninu, kao i literature na temu starih plovila, nameće se potreba da se upravo naše područje treba ponositi plovilom koje je ovdje niklo te sagraditi repliku koja će s ponosom predstavljati naš primorski kraj. Nakon njene izgradnje i prikazivanja u Brestu, predlaže se njeno smještanje u dvorište Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci te uključenje u popis fundusa Muzeja. Ukoliko se pokaže pogodnim, može se ljeti liburnu pokazivati u našim turističkim centrima demonstracijskim plovljenjem, izlagati je na sličnim festivalima kao što je to u Brestu, kao i koristiti je u filmskim i kazališnim predstavama.

Prisutni, među kojima su bili i kap. Marinko Dumanić, predsjednik Skupštine  Primorsko-goranske županije, kap. Nikola Mendrila, pročelnik Upravnog odjela za pomorstvo, promet i veze, predstavnik Gospodarske komore, inženjeri, kapetani, i stručnjaci,  podržali su ideju izgradnje liburne.


Teuta-Ika @ 00:37 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
Anketa
Koji sam ja kurac?
Kontakt
  • Kontakt
    teuta-ika@net.hr
Brojač posjeta
181740
Prijateljske stranice
Anketa
U kojeg doktora imate najviše povjerenja?Index.hr
Nema zapisa.