Povijesno-stilistički paždroć
Posljednji Liburn
Blog
utorak, srpanj 8, 2008
I dok sam se ja jučer bunila kako nikako nema prave ljetnje nevere, samo na 15 kilometara od mene odgađala se prava drama. Prenosim sa portala R1:
Pijavica s elementima elementarne nepogode, neviđena u našim krajevima sručila se sinoć  na područje naše županije. Nepogoda koja se formirala oko 19:00 sati poharala je sve što joj se našlo na putu, a na putu joj je ovaj put bilo selo Lisac, kuće, stabla, automobili. Stanovnici sela, očevici olujnog nevremena, pričaju kako se neposredno prije nadolaska pijavice čula zaglušujuća tutnjava. Sve je trajalo koju minutu, rijetko tko je uopće mogao reagirati, a šteta se samo gomilala. Nezaustavljiva snaga razornog vjetra, rušila je sve u promjeru 20 - 50 metara i u dužini od skoro kilometar.


Pijavica je u svom uništavačkom pohodu oštetila 70-tak objekata, kuća, gospodarskih objekata, garaža, nekoliko automobila i srušila velik broj stabala.
Sreća je da u cijelom rušilačkom pohodu koji je trajao 15-tak minuta nema ozlijeđenih, a materijalna šteta je velika. Na mjesto događaja izašla su vozila i ekipe interventnih službi koje pomažu mještanima u početnom saniranju šteta. Ovo je bila teška noć za mnoge stanovnike Lisca. Ekipe vatrogasaca i policije procijenjue štetu, pomaže mještanima da ublaže posljedice nastalih šteta i smiruju uznemireno stanovništvo ovog idiličnog sela u zapadnom dijelu Rijeke.

Zašto pijavica?


Ankica Stojanović, dežurna meteorologinja u Državnom hidrometeorološkom zavodu, pojasnila je da se olujno nevrijeme, poput onog koje se dogodilo jučer u selima Lisac i Lipa, obično događa u ljetnim mjesecima kad se nakon dužeg vrućeg razdoblja, više od desetak dana, ugriju i more i kopno te kad na taj uzavreli zrak sa sjeverozapada dođe hladniji zrak. To miješanje stvara velike nestabilnosti u atmosferi , odnosno vrtloženje. Neki od tih vrtloga mogu se spustiti do tla, pa onda nastaju velike štete jer se stvaraju brzine veće od 100km/h. Veće i izrazitije pijavice dostižu brzinu od 250 km/h.
Teuta-Ika @ 14:40 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
Anketa
Koji sam ja kurac?
Kontakt
  • Kontakt
    teuta-ika@net.hr
Brojač posjeta
181740
Prijateljske stranice
Anketa
U kojeg doktora imate najviše povjerenja?Index.hr
Nema zapisa.