Povijesno-stilistički paždroć
Posljednji Liburn
Blog
srijeda, travanj 30, 2008
Danas čitam kako su to uredili na Malom Lošinju: (prenosim iz novog lista)

MALI LOŠINJ – Tijekom turističke sezone sve veći broj gostiju na odmor dovode kućne ljubimce, najviše pse, ali unatoč tome na lošinjskom otočju do sada nije bilo plaža specijaliziranih za pse. To je razlog da dvostrukom nezadovoljstvu, vlasnici pasa koji bi htjeli sa svojim kućnim ljubimcem uživati na plaži, a da njihov boravak ne ometa druge posjetitelje nemaju za to osiguran i službeno označen prostor, a s druge strane njihov boravak na plaži kod ostalih nerijetko izaziva otpor, naročito ako vlasnik ne vodi brigu o tome kako mu se ljubimac na plaži ponaša. U anketi TZ među gostima i iznajmljivačima, upravo je nepostojanje specijaliziranih plaža za pse izdvojeno među kritikama, pa su se u Turističkom uredu odlučili to ispraviti.
    Direktorica ureda Đurđica Šimičić najavila je da će za ovu sezonu na osam plaža na lošinjskom otočju biti predviđena mjesta gdje je dozvoljen dolazak sa psima. Na plaži će biti znak dozvole za boravak sa psima te koševi s vrećicama, a za sljedeću godinu u planu je postavljanje tuševa za kućne ljubimce. Tako se specijalizirane plaže predviđaju na Susku, Iloviku, Unijama, u Velom Lošinju, Nerezinama, u naselju Artatore i u Malom Lošinju na predjelu Sunčane uvale između Velog Žala i Lanterne te na Zagazinama predio Bojčić. 

A prije godinu dana ja sam poslala dopis Gradu Rijeci sa pitanjem o gradskoj plaži za pse  (Rijeka nema niti jednu a ima preko 10 000 psa), dopis je bio ovaj:

Kao vlasnika psa zanima me, tj molim odgovor od grada, gdje sa mojim psom mogu na kupanje bez da ometam sugrađane, od kojih svakodnevno slusam pogrdne riječi i uvrijede?
U gradu Rijeci ima više od 10 000 pasa kojima u ove tople dane treba osviježenje isto kao i ljudima, ako ne i više. Budući da kod nas postoje plaže s oznakama zabrane kupanja psa, smatram da su sve one koje nemaju tu oznaku zabrane, dozvoljene za pse, međutim svakodnevno se sukobljavam sa ljudima koji me tjeraju tj ne mene nego mog psa s plaže. Napominjem da se moj pas ne kreće slobodno po plaži nego sjedi do mene na ručniku,i uz to ne laje niti na bilo koji način ometa kupače, te ima cak i brnjicu. Mislim da bi u ovako velikom gradu koji bi trebao biti i prijatelj životinja jedna "pseća" plaža jako dobro došla jer takve plaže u bližoj okolici nema a raditi 40-tak kilometara svakodnevno malo je previše za naš standard. Ako smijem predložila bih plažu gdje sam primijetila da ima pasa ali u kasnim večernjim satima, a to je ona između bazena na Kantridi i dječje bolnice, na njoj ionako iz poznatih razloga, tj kanalizacije, skoro nikada i nema ljudi a naši bi ljubimci bili zadovolji i sa tim malim kutkom za sebe.
Hvala


Dobila sam ovakav, po meni dosta bahat odgovor:
Ne možemo Vam odgovoriti gdje možete kupati svog psa, ali ističemo kako nema potrebe da se svakodnevno sukobljavate s ljudima na plažama jer je na iste zabranjeno dovođenje pasa pri čemu je bezpredmetno da li je istaknut znak zabrane ili ne, te da li pas sjedi na ručniku, ima brnjicu i ne laje, kao što je to slučaj s Vašim psom.
    Na prilaze na sve riječke plaže koje se tijekom sezone posebno održavaju kao mjesta na koja građani u velikom broju dolaze na kupanje bili su u više navrata postavljeni znakovi zabrane dovođenja pasa, ali je većina njih ubrzo nakon postave bila uklonjena ili uništena od strane vandala ili nekulturnih vlasnika pasa.
    Obveza uređenja posebnih plaža za potrebe kupanja životinja nije utvrđena aktima Grada Rijeke kao i propisima Republike Hrvatske, a inicijativu u tom smislu svakako možete pokrenuti putem udruga za zaštitu životinja.
    Plaža između bazena i dječje bolnice nije zavedena u evidenciju gradskih plaža i ako ju građani ne koriste za kupanje nema zapreke da na istu dovedete svoga psa. Međutim ako i taj dio obale građani i pogotovo djeca koriste za kupanje, zbog zdravstvenih, higijenskih i drugih razloga nije poželjno da se na istu dovode psi.


Jasno mi je da nisu svi ljubitelji pasa, isto tako mi je jasno da mnogi ne vole da se pas kupa u njihovoj blizini, jer "pušta dlake" bez obzira što se na toj istoj plači nalazi i kanalizacija koja "pušta", bezbroj usranih pelena bačenih u grmlje, ostaci od hrane, i do nedavno masu odbačenih bočica, ali pasja dlaka je za njih užasna!. U odgovoru se spominju i zdravstveni i higijenski razlozi, e pa moj pas za sobom nije nikada ostavio niti razbijenu bocu a bome ni prezervativ ili korištenu špricu, a sve to možemo naći na našim "gradskim plažama", ali se poglavarstvo za to ne brine.
Na Krku također postoje plaže za pse, kontaktirala sam i Opatiju, budući da ona bude puna turista, a dosta njih sa svojim ljubimcima dolaze kod nas u hotele i dobila puno ljubazniji odgovor:


SLUŽBENIK ZA INFORMIRANJE
 
 
 Saša Dunatov, dipl.iur.
 
Koji je ljubazno odgovorio, da se na gradske plaže tj one koje se održavaju (tuš kabine, suncobrani itd) ne smije sa psom na plažu ali da  na sve ostale kojih ipak ima nema razloga da ne mogu sa mojim psom na šta mi je još ljubazno dao i broj redarske službe da vidim kako se oni odnose prema tome....

Komunalna služba ovako je odgovorila:

Na gradske plaže ne smijem sa psom ali na sva ostala kupališta SMIJEM i ne smije me nitko potjerat niti se pobunit, a niti će njegova služba da reagira!


I tako kada sve zbrojim mislim da se na pse uvijek diže galama jer su "opasni" itd, a to možemo samo zahvalit medijima, za kojih je svaki pas koji napada pit, a vijest je vijest, a o psima spasiocima, prijatjeljima, i dobro odgojenim ljubimcima se ne piše jer to nije vijest. Piše se jedino kako "neodgovorni vlasnici" napuštaju svoje ljubimce prije ljeta, da sa njima mogu u hotele i na plaže možda bi bilo i manje napuštenih?


Teuta-Ika @ 10:29 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
Anketa
Koji sam ja kurac?
Kontakt
  • Kontakt
    teuta-ika@net.hr
Brojač posjeta
181740
Prijateljske stranice
Anketa
U kojeg doktora imate najviše povjerenja?Index.hr
Nema zapisa.