Povijesno-stilistički paždroć
Posljednji Liburn
Blog
petak, studeni 2, 2007

LIBURNIJSKA LIBURNA
(Liburna liburnica)

Tijekom ljetnih mjeseci neprofitna kulturna fundacija ARS HALIEUTIKA iz Splita pod predsjedanjem Prof.dr. Joška Božanića raspisala je natječaj  za uključivanje hrvatskih povijesnih barki na međunarodni festival FETE INTERNATIONALE DE LA MER ET DES MARINS od 11. do 17.srpnja 2008. u Brestu, glavnom gradu Bretanje, Francuska; a koji se održava svake četvrte godine. Na ovim festivalima se okuplja preko 2000 povijesnih brodova iz raznih krajeva Svijeta sa preko milijun posjetilaca a organizator Ars Halieutica organizira program: HRVATSKA NA SVJETSKOM FESTIVALU MORA I MORNARA – BREST 2008.
Hrvatska na tom festivalu, nakon uspjeha sa falkušom Comeza-Lisboa, imat će ove godine status specijalno počašćenog gosta. Prikazat će replike plovila na moru kako i svoju maritimnu kulturu u Hrvatskom selu (stare zanate, ribarska i nautička umijeća, folklor, gastro-enološku kulturu i pomorski identitet).
Svaka izložena brodica predstavljat će sredinu iz koje dolazi, njen kulturni i pomorski identitet a izborom brodova organizator je nastojao obuhvatiti cijelu našu obalu od Dubrovnika do Rovinja.
Na najsvježim internetskim stranicama su uz pojedine naše krajeve označene barke koje predstavljaju njegovu pomorsku tradiciju i identitet, uz napomenu da popis nije potpun.
Na najsvježijoj karti  prikazane su tako:

- uz Dubrovnik bracera
- uz Vis falkuša
- uz Neretvu trupica
- uz Korčulu leut
- uz Murter gajeta
- uz Zadar kondura i
- uz Rovinj batana. 

S jedne strane možemo biti, kao Hrvati, ponosni na ovoliki broj povijesnih brodica u nas, no s druge posramljeni što baš nema nijednog plovila koje bi predstavilo našu Primorsko-goransku županiju.
Posjetioci Festivala, koji ne poznaju dovoljno dobro naše prilike, pomislit će da upravo na području naše Županije nema ničeg povijesnog što je vrijedno predstavljanja na ovakvom eminentnom skupu.
Srećom ovako stvorena konstatacija nije točna, dapače imamo se mi čime dičiti.

I sada velika novost, još će jedna naša brodica biti predstavljena u Brestu, naša Liburna,  koje će se uskoro početi graditi u organizaciju udruge ( u osnivanju) PRO LIBURNIA!
Naša županije napokon više neće biti "crna rupa" u pomorstvu bez svoje brodice, i što je najvažnije to će biti prva i jedina Liburna, rekonstruirana samo po starim slikama i zapisima, jer ne postoji tj nije pronađen niti jedan  "original".Nakon vraćanja replike liburne iz Bresta, Inicijativni odbor predlaže da se ona uvede u fundus Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog Primorja u Rijeci i izloži u njegovom dvorištu.Teuta-Ika @ 15:51 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
Anketa
Koji sam ja kurac?
Kontakt
  • Kontakt
    teuta-ika@net.hr
Brojač posjeta
181141
Prijateljske stranice
Anketa
U kojeg doktora imate najviše povjerenja?Index.hr
Nema zapisa.