Povijesno-stilistički paždroć
Posljednji Liburn
Blog
nedjelja, kolovoz 3, 2008
Roskilde je stara prijestolnica Danske, iz doba dok je Danska vladala sa većim djelom zemalja na sjeveru.Najpoznatija u njemu je katedrala. Prva gotička katedrala od cigli koja je napravljena u Europi, i mogli bi reć uvela trend ciglenih katedrala


Veličanstvena je iz nutra, sa svojim orguljama kojih ima više, i grobnicama svih dosadašnjih kraljeva i kraljica. Tu se održavaju i pogrebne cereminije za kraljevske obitelji i ljude koji imaju velike zasluge. Igrom slučaja, zadnji je pogreb bio od članova UEN-a poginulih kod nas pri padu aviona.


Ovo su jedne od orgulja


A ovo su redom grobnice kraljevskih obitelji
Inače kod Danaca su se kod kraljeva ustalila imena, pa se tako naizmjenice mjenjaju Frederick i Christian, i sve grobnice koje sam uspjela poslikavat nose ta imena. A Danci zaista imaju spisak pa čak i slike svih kraljeva od 710 godine, možete ih vidjeti na ovom linku:
http://en.wikipedia.org/wiki/King_of_Denmark

Uzadnje se vrijeme i katedrala (od kad je Da Vincijev kod) u Roskildu hvali da ima sliku posljednje večere gdje sa "desne strane ocu" sjedi žena!Katedrala je poznata i po oltaru kojeg su brodom dovozili iz Njemačke:Nakon katedrale posjetili smo i kloster (samostan) gdje su odlazile djevojke na vječito služenje. Inače je taj kloster zatvoren za posjetioce i najstrože je zabranjeno slikanje, ali je naša kompanija nekako uspjela da organizira posjetu sa vodičem. Samostan je bio poznat po tome što su u njega ulazile, djevojke najčešće iz sirotinjskih domova, ali dešavalo se da su tamo slane i kćeri iz plemićkih obitelji - one prekobrojne koje su bile preskupe da bi im se davao miraz, a ovako su imale "osiguran život". U samostan su mogle ponijeti samo jednu haljinu i rublje, nista više, a ništa više nisu uspjele "zaraditi" ni u toku cijeloga života. To im je jednostavno bilo zabranjeno. U samostan se ulazilo zauvijek! Kaže priča da su samo dvije žene uspjele pobijeći, jedna koja je pobijegla i umrla negdje od gladi i druga koja se je uspjela zaljubiti, pobjeći iz samostana, zaposliti se na nekoj farmi dok je ljubav njenog života ratovala po okolnim zemljama, da bi se na posljetku vratio njoj, pokrao sve što je zaradila i otišao a ona se od tuge ubila.

Ovo je samostan iz vana, ograđen visikim zidomŽene su u samostanu učile i radile teške fizičke poslove, ne u smislu kopanja ili slično nego su se bavile ručnim radom, tako je najslavnija prostorija u kojoj je cijeli zid prekriven kožom na kojoj je pak sitnim ubodima iglicom u zlatu nacrtana slika...ponekad su trebale godine za naslikati jednu sliku, jer je na kraju cijeli taj dio kože (otprilike 40x40 cm) morao biti zlatne boje ali toliko izbockan se se slika prikazivala reljefno. Ovo je slika te prostorije, samo da dobijete pprdođbu o veličini, nije slika najbajnija ali rekla sam već da je slikanje strogo zabranjeno ali ja ne bi bila ja da nisam barem probala.


Od kože je također i strop.

Ovo je sala u kojoj su se djevojke molile, a mole se i dan danas jer samostan još uvijek radi. Za našeg posjeta djevojke i žene iz samostana bile su "zaštićene od pogleda" gostiju u prostoriji određenoj baš za to. Najbliže bi mogla opisati tu službu kao benediktinke, sa time da danas djevojke iz doma izlaze van i pomažu potrebite i rade sa starijim osobama, ali još uvijek imaju samo jednu haljinu za svaki dan i jednu za svečane obrede, a kontakti sa vanjskim svijetom su strogo određeni.Jedino to mi nije jasno je to što su nekada davno ( a i sad) djevojke u samostanu imale prebogatu biblioteku, i imale su najbolje moguće obrazovanje, učile su i medicinu i svo znanje koje je kroz vrijeme bilo dostupno. Bavile su se takoder i prepisivanjem, tj bolje rečeno umnožavanjem knjiga, pisanih rukom, vjerojatno je i to bio razlog pismenosti i obrazovanja.

Teuta-Ika @ 22:45 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
Anketa
Koji sam ja kurac?
Kontakt
  • Kontakt
    teuta-ika@net.hr
Brojač posjeta
181141
Prijateljske stranice
Anketa
U kojeg doktora imate najviše povjerenja?Index.hr
Nema zapisa.