Povijesno-stilistički paždroć
Posljednji Liburn
Blog
petak, rujan 21, 2007
Da li su Hrvati bili u Americi prije Columba?
Pojedina areheološka otkrića kao što su zapisi načinjeni pismom sličnim glagoljici kao i pojedini toponimi iz ranog srednjeg vijeka u južnoj i sjevernoj Americi nedvosmisleno upućuju na nazočnost Hrvatskih moreplovaca u predvikinškoj i pretkolumbijskoj Americi.
Znanost je već potvrdila brojna prisustva Kelta, Feničana i Nordijaca u Americi prije Kolumba, pa se ne čini tako nevjerojatnim da se u toj pionirskoj plejadi nalaze i Hrvati.
Još ako znamo koliko su Liburni bili napredni što se tiče pomorstva i da su brod na mehanički pogon izmislili davno prije ostalih, sve izgleda još realnije.
Prije dvadesetak godina u Brazilu je pokraj mjesta Bahija pronađen srednjovjekovni kameni zapis sa pismom sličnim glagoljici. Nakon toga u Paragvaju su otkrivene ogromne kamene ploče usječene u stijenama planine Amambay s uklesanim natpisima (ukupno 61) na glagoljičkom pismu.
Ploče potiču iz razdoblja između 7 i 14 stoljeća.
Isprva se mislilo da bi znaci nepoznatog pisma mogle biti vikinške rune, no skandinavski stručnjaci su to zanijekali. Potom su angažirani slavenski stručnjaci koji su otkrili da je riječ o pismu vrlo sličnom arhaičnom obliku glagolice. Glagoljicom su se u to doba služili Česi, Bugari i Hrvati, a jedino Hrvati su tada plovili i bili tehnički sposobni doploviti do Amerike.

Neka Američka plemena još čuvaju u svojoj predaji mit o bijelom proroku koji je stigao preko oceana. Zovu ga " Wissake Yunoke" - neobično slično Hrvatskom epsko-poetičkom epitetu "visoki junak".
Hrvati možda nisu samostalno doplovili do Amerike, nego su se mnogi bili u službama u Maurskim kalifatima po Španiji, jer su bili dobri majstori i pomorci. Tako su vjerojatno sa Maurima doplovili do Amerike vjerojatno već u 9 stoljeću, kada se formirala srednjovjekovna etnogrupa Hvirtamanna (o kojima su podaci nađeni u vikinškim izvorima) - a kojih su potomci Croatani - bijeli indijanci! Po njima su nazvani otok Croatan, zaljev Croatan sound i nacionalni park Croatan.Niz legendi otoka Krka (Vejske povede) u svojem arhaičnom dijalektu kriju opise daleke i tajanstvene zemlje Semeraje (pogledaj sliku)

A meni je na ovoj slici poznata i riječ DRMUN, barem njih po krku ima sve više i više

Post preuzet sa stranica:
http://www.vjesnik.hr/pdf/1999%5C11%5C28%5C35A35.PDF
Teuta-Ika @ 22:39 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
Anketa
Koji sam ja kurac?
Kontakt
  • Kontakt
    teuta-ika@net.hr
Brojač posjeta
181740
Prijateljske stranice
Anketa
U kojeg doktora imate najviše povjerenja?Index.hr
Nema zapisa.