Povijesno-stilistički paždroć
Posljednji Liburn
Blog
srijeda, kolovoz 6, 2008
Za one koji ne znaju šugaman je ručnik.
A priča je iz Opatije. Nakon što je u Medveji koncesionar zabranio da se na plažu nose ručnici, vlastite stolice pa čak i sendvičii voda, sad se u Opatiji događa slično. Na glavnoj plaži jedan je djelić do sada bio ostavljen Opatijcima, tj na "Puntici" i oni su se tu okupljali, čak su se za taj dio plaže i brinuli, pa čistili od algi stepenice za ulaz u more i slično, a što je bio posao koncesionara. Sada su jednostavno i preko noći i na tom djelu osvanuli suncobrani i ležaljke i sa tim činom "šugamanari" su potjerani sa plaže koju smatraju svojom i na kojoj su se oduvijek kupali. "Šugamanari"su se dali u prebrojavanje pa su tako izbrojili da na plaži ima 45 suncobrana i 90 ležaljki više nego što je predviđeno koncesijom, ali to izgleda nikoga nije briga.
A ja se pitam koga je briga za "domaće" ljude koji su izgradili i odvajali od svojih plaća da se grad uredi, da se naprave šetališta, i sve ono što Opatiju čini tako ljepom i primamljivom za goste?
Sve više kukamo kako se prodajemo strancima i kako je to loše..međutim evo barem u ovom mom kraju nismo se prodali strancima, prodani smo tj iznajmljeni "našim" koncesionarima i ne čini mi se niti malo povoljnija situacija. Naprotiv stranac jako rijetko krši zakone, oni kada nešto i kupe drže se dogovora i ne bahate se, niti nastoje ugrabit 2 metra terase više pa postavit stol pod stablo u blizini, a ni na kraj pameti im ne bi bilo postaviti i jednu ležaljku ili suncobran viška.
A kada bi se to i dogodilo, onaj tko mora reagirao bi sutradan i masno naplatio kaznu..a ovako dok su naši...nikome ništa. A tko se brine za "naše ljude" kome oni da se bune, gdje da se kupaju, u susjednoj slabije razvijenoj regiji?? 
Previše smo počeli misliti na novce a premalo na ljude, a ljudi su ti koji čine svako mjesto, ni za turiste nije zanimljivo doći negdje u sam turizam, bez starosjedioca, gledanja njihovih života, običaja, navika....Predivnih hotela ima svigdje u svijetu, kod nas ima predivnih ljudi, al sve je rjeđe vidjet bakicu kako diže vodu iz šterne. Kada izgubimo sebe posve je svejedno čiji smo, da li nas kupio stranac il neki naš - izgubljeni smo svakako.
Teuta-Ika @ 22:54 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
Anketa
Koji sam ja kurac?
Kontakt
  • Kontakt
    teuta-ika@net.hr
Brojač posjeta
181141
Prijateljske stranice
Anketa
U kojeg doktora imate najviše povjerenja?Index.hr
Nema zapisa.