Povijesno-stilistički paždroć
Posljednji Liburn
Blog
ponedjeljak, listopad 8, 2007
Medejin grad bio je raskošna prijestolnica u koju je kraljica - nakon noćnih obilaska čitave kraljevine - ulazila svako jutro ploveći na ognjenom oblaku, praćena dvorjanima i svećenicima. Sada je Medeja, nekada osvetljiva i okrutna postala zaštitnica pravde i ljubavi.
Jednom se neka prekrasna Medejina dvorjanka zaljubi u divna liburnijkog pastira. Mladić je lutajući sa stadom između morskih obala i obronaka Učke, razveseljavao šume, pašnjake i žale skladnim zvucima svoje frule. Ti zvuci privukoše mladu Medejinu dvorjanku i ljubav je slavila slavlje u zelenom zaklonu šume.
Svi su bili radosni zbog toga, i Medejina dvorjanka pred samom kraljicom zakletvom posvjedoči svoju ljubav prema pastiru. No što se više približavao dan vjenčanja, ona je prema njemu postajala sve hladnija, dok ga jednog dana grubo ne odbije.
Pastir pođe k Medeji da se potuži. Kraljica pozove preda se djevojku i reče joj: "Održi svoju riječ i udaj se za pastira" Djevojka odbije. Kraljica, koja je još imala čarobne moći kao nekada u Kolhidi, plane srđbom i prokune djevojku: "Tvoje je srce od kamena i ti ćeš biti kamen. I plakat ćeš navijeke"
Djevojka se pretvori u stijenu, iz stijene izbiše suze, i od tih suza nastadoše potočići koji teku prema moru: to su one brojne vodene žile, što duž obale izviru iz utrobe stijena i teku u more, stvarajući hladne struje, od Medveje, Lovranai Ičića, sve do Opatije. Najveći potočić ulijeva se u more baš na šljunkovitoj plaži Medveje.

Teuta-Ika @ 23:23 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
Anketa
Koji sam ja kurac?
Kontakt
  • Kontakt
    teuta-ika@net.hr
Brojač posjeta
181149
Prijateljske stranice
Anketa
U kojeg doktora imate najviše povjerenja?Index.hr
Nema zapisa.