Povijesno-stilistički paždroć
Posljednji Liburn
Blog
utorak, rujan 4, 2007
Kad se vratim tako unatrag pa se sjetim svih promjena "nekada i sada" čini mi se da se sve ostalo šta sam nabrojala; moda, auti, izlasci..nije promjenilo kao što se promjenio govor naš svakodnevni.
Svako malo se ulovim kako pomislim "Šta bi moj djed mislio o čemu se radi da čuje nešto sa televizije ili sa ceste"? On se ionako u hrvatskom nije snalazio najbolje jer mu je bodulski bio jedini jezik kojim se služio, hrvatski je recimo razumijevao. Da danas sjedi pred televiziom trebao bi mu prevoditelj!
Pogledajte nove "blockbustere"
"prosurfali smo za vas"
"pošaljite e-mail" na našu adresu
jeste li "on line"....
Mislim da bi sjedio, tupo gledao u TV i nadao se da će uskoro započeti i neka emisija na hrvatskom
A nije baš da on nije znao par riječi na engleskom. Znao ih je on dosta, zahvaljujući našim povratnicima koji su u par mjeseci nakon šta su se dokopali Amerike zaboravili naš jezik, a engleski nikada nisu naučili, tako da na boduliji slobodno neku domaću prodavačicu možete pitat ako ima "čungomi" (chewing gum). Znao je on i psovat na engleski, valjda mu se činilo da je tako pristojnije, pa je kad se naljutio znao da se zadere "Sana bobić" vjerojatno se to nikada ne bi usudio viknut da je znao da se to u engleskom izgovara "Son of a bitch" i da znači kučkin (il još gore kurvin) sine. Možda bi čak nakon nekoga vremena naučio i engleske riječi za neke nove proizvode, tako vjerujem da bi prihvatio riječ mobitel, komp i slično posve korektnima. Al što bi se desilo kada bi čuo hrvatske riječi u njemu posve nerazumljivom kontekstu? Npr rečenica koju bi mogao čuti od moje djece:
"grebem staru da me pusti večeras na brijanje"
Reakcija prva kada bi to čuo mog sina bila bi otprilike; "Kakov to brico dela po noći, i koga vraga pak ti imaš brit seki dan, kadi su ti te dlaki?, i koga boga to grebeš, če imaš behi?
Kada bi to rekla kćerka mislim da bi ušutio jer postoji samo jedno mjesto koje bi ona mogla brijati, pa od srama ne bi ni pitao.
A samo ga nešto više od desetak godina nema među nama.
Quo vadis domine?

 

Teuta-Ika @ 22:44 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
Anketa
Koji sam ja kurac?
Kontakt
  • Kontakt
    teuta-ika@net.hr
Brojač posjeta
181740
Prijateljske stranice
Anketa
U kojeg doktora imate najviše povjerenja?Index.hr
Nema zapisa.