Povijesno-stilistički paždroć
Posljednji Liburn
Blog
subota, kolovoz 2, 2008
Lani sam bila u Danskoj. Bio je januar i prvo što sam primjetila je da kod njih uopće nije hladnije nego kod nas. Nemaju bure, barem je nije bilo za mog boravka tama, ma da je snijega bilo dovoljno.
Po čemu sam zapamtila Dansku; po tome što tamo zaista ništa nije trulo, imaju ekonomsku stabilnost, i imaju osiguranu starost, ne moraju se brinuti hoće li i što jesti. 
Ali su naviknuti i drugačije živjeti od nas, iznenailo me je da tamo nema kuća kao kod nas od 600 kvadrati, nema auta kao da su svi tajkuni. Bolja su auta parkirana kod nas ispred bilo kojeg tržnog centra nego njima ispred parlamenta, eto ovo je npr jedna slika auta "saborskih zastupnika"


Ovo je inače "kortil"  bivše kraljičine palače a danas zgrada parlamenta. Oduševilo me je kada sam se u prolazu ispod zgrade zagledala u čudnovate pločice na podu, koje su u stvari drvene.
Drvene su zbog toga da kraljevska vojska, razmi kuriri i svi ostali koji su noću dolazili u dvorac ne bi budili kraljicu:


I dok su drugi uokolo slikavali razne slikarije po zidu, ja nisam mogla oka odvojit od ovog poda.
Drvo je staro oko 400 godina, ispucalo potamnijelo od godina ali još uvijek predivno.
Danska ima sa nama i sličnosti; kruna i kuna su skoro identične pa pretvaranje valuta zaista ne predstavlja problem.  Skoro smo jednaki i po broju stanovništva, oko 4.5 miliona s time da Danska ima i isto toliko bicikala. Većina dolazi u Kopenhagen na posao vlakom gdje ga na stanici čeka neodvezan bicikl. Nisam uspjela vidjeti niti jednog vezanog lancem, jednostavno gdje ga ostavite tu ćete ga i pronaći pa bilo to i ispred zgrade naslonjenog na zidić. (tu ne vidim sličnosti sa nama)
Gradovi su jako čisti, pazi se na svaku travku po parkovima, i Danci zaista znaju što je red i kultura.
Tamo je kažnjivo trubiti nekome iz auta..pazi se da nema buke, pa čak je zabranjeno i vikat po dvorištu na djecu npr.
Evo ovo je jedan od glavnijih trgova u Kopenhagenu


Nigdje nećete vidjeti papirića, u daljini se vidi središte trga sa malom zelenon oazom u sredini, u kojoj raste ono malo biljaka koje paze što više mogu. Uokolo parkiće nalazi se zimi klizalište, a po ljeti u 8 mjesecu i to se klizalište pretvara u botanički vrt, tamo naime sade (jer jedino u to doba može izrast) peršin, mrkvice, i drugo začinsko bilje, jer je radi niskog položaja sunca kod njih tako nešto jako teško uzgojit osim u staklenicima, pa to malo jestivog zelenja kod njih zna postignuti cijene mesa...Cijene su im šarolike pa je tako ono što smatraju luksuzom skupo, cigarete, piće, kave po kafićima, kino (preko 100 kuna) ali im je zato struja toliko jeftina da u svakoj prostoriji imaju po par lampi koje skoro nikada ne gase. Omjer mjesečnog troška za struju je otprilike kao dva odlaska u kino. Mislim (ako sam dobro zapamtila) da je njihova najveća nadmorska visina ispod 200 metara.
Najviša zgrada u Danskoj zgrada je SAS avionske kompanije koja ima 11 katova, i Danci su nakon njene izgradnje odlučili da više nikada ne grade tao visoko. Naime - opet radi niskog sunca, zgrada radi toliku sjenu da je kako se zemlja okreće polovina grada iz zgrade u mraku, a oni jako pate za ono malo sunca što ga imaju.


Ovo je jedna tipična Danska kućica kakvih sam se nagledala iz autobusa. Nigdje  recimo nisam vidjela PVC prozore, svi su stari jednostruki i većina radi klizanja terena stoji ukoso, ali to njima očito ne smeta; iskreno na prvi pogled (samo na prvi) Danska izgleda kao da je najmanje 30 godina iza nas po standardu (već sam pričala o autima), ista je stvar i sa kućama, ne pretjeruju u ničemu, zadovoljni su kad svako ima svoju sobu, kad je u kući toplo i kad ne prokišnjava. Ne troše niti na garderobu, čisti su , uredni i ispeglani ali "markice" na njima vidjela nisam!
Kako sam gore bila gošća jedne Danske kompanije, vrijeme sam provodila sa našima, dankinjama i filipinkama jer smo svi bili dio tog "kolektiva", tako sam uspjela dosta pričat i upoznat danske navike, a bome i filipinske, baš ono razmjena kultura običaja i navika.
Dankinje recimo ne da piju nego po mom normativu loču, njima je "šnaps" ( i oni ga tako zovu- rakija) svakih pola sata kako naleti koji kafić posve normalan, i što je najgore, uopće se ne prmjeti na njima koliko su ih već pobacale u sebe. Ali su se dankinje jako trudile nama stranima pokazati, dati i objasniti sve što su željeli da znamo i da o njihovoj zemlji ponesemo samo najbolje dojmove.
U svom tom trudu jadne. nisu shvaćale koliko griješe, naime vodili su nas u najbolje restorane, da nam pokažu ono čime se ponose i vjerujem da je to za njih super, ali za mene, a bogme i filipinke, njihova hrana je jedino što sam zapamtila kao loše u Danskoj :)
Haringe su super, ali ne sirove i ne u slatkom umaku!!! Kapula je za njih prilog a ne temelj neke druge klope. Zafrkavale smo se mi pakosne Hratice, da pozovemo nekoga na ručak i ponudimo sirove ribe i dinstanu kapulu za ručak kako bi nas svi pitali "Šta nisi imala dovoljno vremena?"
Tako smo mi bile prinuđene da se pravimo fine, i kao malo jedemo..sve dok zadnji dan nismo večerale u talijanskom restoranu, tada je sva naša finoća pala u vodu :)


Ovo je wellnes centar u kojem je kongresna dvorana i ostalo i u kojem sam boravila, stavila sam sliku radi krova, koji je ako primjetite od slame, i danska vlada pomaže gradnju takvih krovova. Kažu danci da su bez premca za njihove uvjete, a meni su preljepi i zaista daju osjećaj topline.


Ovo je još jedan tipičan ambijent, slikan i autobusa i u prolazu, a ako se bolje zagledate u bordo kuću - to je Andersenova kuća.
Danska je nekada bila jako moćna vikinška država, njeni su bili djelovi Njemačke, Švedske i Norveške, Finske pa čak i Francuske...
Danas je monarhija mogu reć samo formalno. Kraljica se međutim jako poštuje i narod jako voli kraljevsku obitelj


Ovo je kraljevska palača, a zastava na vrhu zgrade govori da kraljica boravi u njoj. Smjena straže postala je turistička atrakcija. Posjetila sam još i druge djelove Danske pa ću uskoro pisati o staroj prijestolnici Roskildu, i njenoj katedrali i klosteru.
Za kraj uvijek sam mislila da je njihova sirena velika a ona je u prirodnoj veličini
Teuta-Ika @ 22:02 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
Anketa
Koji sam ja kurac?
Kontakt
  • Kontakt
    teuta-ika@net.hr
Brojač posjeta
181149
Prijateljske stranice
Anketa
U kojeg doktora imate najviše povjerenja?Index.hr
Nema zapisa.